Овочі-Ягоди-Сад
Головне:
Овочі-Ягоди-Сад

«Маїс» розробляє топ-технологію розмноження волоських горіхів

«Маїс» розробляє топ-технологію розмноження волоських горіхів

Компанія «Маїс» створює топову технологію вирощування волоського горіха. Вдосконаленням розсадництва волоського горіха і науково-дослідною роботою тут займаються більше семи років, повідомили у «Маїсі».

У горіховому центрі, що в селі Вергуни на Черкащині цього року закладено понад 30 наукових дослідів. «Головну увагу зосередили на створенні ефективної технології розмноження волоського горіха. При цьому стрижнем пошуку стало отримання саджанців з необхідними параметрами протягом одного року», ‒ наголошує кандидат сільськогосподарських наук Микола Кучер.

При цьому чинні державні стандарти передбачають невеликі розміри саджанців: висота надземної частини першого сорту ‒ 30 см,  другого ‒ 20 см.

«Наші саджанці вже в перший рік мають висоту принаймні 60 см, після викопування максимально зберігають кореневу структуру, товщина їх кореневої шийки – не менше 12 мм, ‒ підкреслює Микола Кучер. ‒ Саджанці з такими показниками життєдайні: вони добре приживаються, ростуть інтенсивно і швидше вступають у пору плодоношення».

За його словами, переважна більшість дослідів у державі концентрується на виведенні нових сортів. Технологічні питання вирощування садибного матеріалу висвітлені у науковій літературі досить  обмежено. «Цілісної технології, яка б базувалася на сучасних елементах агротехніки, на жаль, немає, ‒ розповідає Микола Кучер. ‒ Ми взялися заповнити цю прогалину, щоб забезпечити вирощування високоякісного садибного матеріалу волоського горіха».

Наукові методики потребують трирічних перевірок одних і тих самих варіантів. І коли високі показники знаходять підтвердження у цифрових і економічних результатах, вони закріплюються в остаточному висновку, що дає право на патент. «Важлива деталь ‒  щеплений горіх стовідсотково зберігає всі ознаки вихідного сорту, а вони у нас ‒ кращих світових зразків», ‒ підкреслює Микола Кучер.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!

Журнали