Малим ягідним господарствам необхідно об’єднуватися, щоб мати можливість експортувати
У цьому сезоні виграють ті виробники ягід, які зможуть вибудувати відносини з торговельними мережами на внутрішньому ринку або формувати експортні партії, а також мають якісні холодильники і можливість займатися заморожуванням.
Про це повідомив директор зі стратегії та розвитку ТОВ «Нікдарія» Євген Харлан.
«Ми досить оптимістично дивимося на цей сезон. Те, що у нас відбувалося місяць тому, було набагато страшніше. Обмеження в пересуванні людей і неможливість роботи на підприємстві сильно лякали, – пояснив він. – Для нас хороша тенденція – зараз кількість робочої сили в нашому регіоні більше, ніж торік, і не думаю, що влітку ситуація зміниться».
За його словами, в майбутньому сезоні буде важко працювати невеликим фермерським господарствам і підприємствам, які займали невелику нішу.
«Через закриття ринків у них будуть проблеми зі збутом, – зауважив Євген Харлан. – Маленькі фермери не зможуть формувати великі партії, експортувати, працювати з торговельними мережами. Цього року виробникам потрібно розглядати варіант об’єднання, щоб була можливість експортувати».
Він також зазначив, що Європа відчуватиме дефіцит по ягоді через відсутність людей для її збирання.
«Наприклад, наразі ціни на спаржу в Європі набагато вище, ніж торік, – зазначив експерт. – Це пов’язано з тим, що не вистачає збирачів, а попит на продукт є. За статистикою, в Німеччині в квітні-травні спаржа за обсягом споживання є овочем № 1 і випереджає навіть томат».
Як повідомлялося, заморозки пошкодили ранні сорти лохини.
Додати коментар