Львівські фермери-овочівники найбільше збільшили площі капусти і цибулі
У 2023 році під промисловим виробництвом овочів на Львівщині було задіяно 2,0 тис. га, на 17,6% більше площ минулого року. В порівнянні з попереднім роком збільшені площі під капустою всіх видів – на 20,5%, цибулею – на 20%, морквою – на 15,9%, буряком – на 9,4%. У населення площі збільшились на 0,2%.
Про це повідомляють в департаменті агропромрозвитку Львівської ОВА.
«Львівщина виробляє близько 11% овочевої продукції у валовому виробництві в Україні. Частка промислового виробництва в області невелика, але з допомогою фінансової підтримки з обласного бюджету виробники поступово розширюють площі, зокрема культур борщового набору», – прокоментувала Тетяна Гетьман, директорка департаменту.
Упродовж 2018-2023 років посівні площі овочевих культур у господарствах усіх категорій збільшились на 66,8% (з 26,1 до 43,5 тис. га), обсяги виробництва зросли на 54,0%. Відповідно у сільськогосподарських підприємствах площі збільшились на 53,8% (з 1,3 до 2,0 тис. га), обсяги виробництва – на 23,8% (з 25,7 до 31,8 тис. тонн).
В структурі площ вирощування у промисловому секторі переважають овочі салатні та зелені (28,5%), буряк столовий (15,6%), капуста (9,9%). Морква і цибуля вирощується на невеликих площах.
В господарствах населення структура вирощування дещо інша, а саме основними культурами є капуста (35,8%), плодові овочеві (24,9% – томати, огірки, перець, кабачки, гарбузи), морква (10,7%), буряк столовий (10,1%), цибуля (9,4%).
Виробники усіх категорій Львівщини зібрали врожай овочевих культур на площі 43,5 тис. га, які у поточному році збільшились на 1% відповідно до площ попереднього року. Загальний обсяг вирощеної овочевої продукції становить понад 790,2 тис. тонн при урожайності 181,7 ц/га,
Вирощуванням овочевих культур в області займаються в основному господарства населення, в яких зосереджено 96 % площ і обсягів виробництва. Частка промислового виробництва овочів всього 4%, а вирощують їх понад 55 сільськогосподарських підприємств.
Читайте також: Лідерами овочівництва стали Житомирщина та Дніпропетровщина