Овочі-Ягоди-Сад

Львівські аграрії на 13% збільшили площі під картоплею

Львівські аграрії на 13% збільшили площі під картоплею

Сільськогосподарські підприємства Львівської області на 13% – 0,3 тис. га збільшили площі під картоплею – до 2.6 тис. га. А разом з городами населення під цією культурою задіяно 13.5% посівної площі області.

Про це повідомили в департаменті агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації. 

«У поточному  році у господарствах усіх категорій  під картоплею задіяні площі на рівні минулого року, і складають 95,5 тис. га, з яких сільськогосподарськими підприємствами даної культури посаджено на площі 2,6 тис. га, збільшено на 13,0%  (+0,3 тис. га) до минулого року. У сільськогосподарських підприємствах найбільші площі вирощування картоплі (54%) зафіксовано у Львівському районі (1,4 тис.га). Решта (46%) площ зосереджені у Самбірському (0,6 тис.га), Золочівському (0,3 тис.га), Стрийському (0,2 тис.га) районах.

В населення задіяно 97% площ вирощування картоплі, а в цілому під цією культурою задіяно 13,5 % всієї посівної площі», – йдеться у повідомленні. 

«Цьогорічну картопляну «посівну» вважаємо сприятливою, бо погодні умови, які її супроводжували, були оптимальними для закладки та отримання хорошого майбутнього врожаю. Аграрії Львівщини вклалися в агрономічні терміни посадки, тому прогнози щодо врожайності і термінів збирання врожаю оптимістичні», – прокоментувала директорка департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Тетяна Гетьман.

Довідка: У Львівській області вирощується  близько 8 % картоплі від загального виробництва по Україні, а  за площами вирощування область посідає 3 місце серед областей.

Протягом останніх 5 років  площі вирощування картоплі суттєво не змінювались, і коливались в межах від 94,5 до 95,5 тис.га,  а обсяги валового виробництва  картоплі становили від 1680,8 до 1690,6 тис.тонн  з середньою врожайністю  близько 178  ц/га.

Для зберігання вирощеної продукції в області в наявності 25 картоплесховищ загальною місткістю 90,6 тис.тонн, які стовідсотково забезпечують зберігання обсяги виробництва картоплі у сільськогосподарських підприємствах.

Основними реалізаторами картоплі на ринках, базарах  залишається населення, а сільгосппідприємства окрім збуту через ринки і торгові мережі постачають товарну картоплю на переробні підприємства з виробництва чіпсів та крохмалю.