Овочі-Ягоди-Сад

Літнє обрізування зберігає кальцій в яблуках

Літнє обрізування зберігає кальцій в яблуках

Інтенсивно зростаючи, пагони «виграють» у плодів змагання за кальцій, що виражається в більшій піддатливості яблук на гірку плямистість та розпад м’якуша. Це відбувається, бо транспорт кальцію контролюється, принаймні частково, гормонами. 

Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» пише Казимир Томала, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри садівництва Варшавського університету сільського господарства (Польща).

Він зазначає, що про цю залежність можуть свідчити як менший уміст кальцію в партенокарпічних (безнасінних) плодах, у порівнянні з плодами, що мають насіння, так і нижчий рівень попереднього транспорту гетероауксину (індоліл-оцтової кислоти) безнасінними плодами, порівняно з плодами, що містять насіння. Про спрямоване перенесення кальцію, яке стимулюється гетероауксином, свідчить також низький уміст кальцію в яблуках, що обприскували розчином трийодбензойної кислоти (англ. Triiodobenzoic acid (TIBA) формула C7H3I 3O2), відомої як інгібітор транспорту ауксину. 

«Ця залежність підтверджена також у лабораторних дослідженнях із маркованим кальцієм, у яких довели позитивну кореляцію між транспортом гетероауксину з фруктів назовні, й апікальним транспортом кальцію, який отримано плодами через обприскування. Ці знання можна застосовувати на практиці, виконуючи літнє обрізування, особливо в ранні строки, тобто до закінчення росту пагонів», – робить висновок дослідник.

Читайте також: Поміркований ріст яблунь сприяє регулярному плодоношенню