Овочі-Ягоди-Сад

Кордонні формування винограду застосовують для сильнорослих сортів

Кордонні формування винограду застосовують для сильнорослих сортів

Кордонні формування доцільні тільки для сильнорослих сортів, які мають здатність до накопичення великих запасів багаторічної деревини, підвищену зимо- і морозостійкість. 

Про це повідомляє Іван Шевченко, доктор сільськогосподарських наук, професор Миколаївського національного аграрного університету в статті журналу «Садівництво по-українськи».  

Він зазначає, що запаси багаторічної деревини по-різному впливають на продуктивність сортів винограду, що не завжди враховується в повсякденній практиці. Неоднозначно кордонні формування впливають і на якість ягід. 

«За збільшення висоти формування крони, особливо перевантажених рослин, уміст цукру в ягодах закономірно знижується, а для його підвищення необхідно збільшувати площу листя кущів або змінювати конструкцію формування та шпалери для кращої акумуляції потоків сонячної енергії, – наголошує вчений. – Особливо великі ризики вирощування неякісної продукції незадовільного визрівання приросту пагонів мають сорти з тривалими строками вегетації, що знижує їх зимо- і морозостійкість».

Він робить висновок, що зимо- і морозостійкість різних сортів винограду може сильно змінюватися, залежно від біологічних особливостей сортів, району та технології культивування, екологічних чинників, а також умов зимівлі конкретного року. 

«Ризики морозних пошкоджень, їхня глибина, можливості відновлення насаджень залежать від типу формування рослин, запасів багаторічної деревини, способу ведення і розміщення приросту пагонів у просторі, навантаження кущів вічками, пагонами та урожаєм, водного та поживного режимів, періодичного видалення поверхневої кореневої системи, ефективності захисту рослин у період вегетації», – зазначає Іван Шевченко.

Читайте також:Стійкість сортів винограду знижується