Овочі-Ягоди-Сад

Із соку прямого віджиму можна зробити ігристий сидр

Є два способи виробництва сидру: промисловий (коли напій роблять із відновленого з концентрату яблучного соку) і традиційний (у ньому використовують сік прямого віджиму).

Про це розповів засновник сидерії Berryland Cidery Віталій Карвіга, пише  журнал «Садівництво по-українськи».

У сидерії Berryland Cidery застосовують тільки традиційний метод.

«Початок процесу – подрібнення яблук. Те, що в результаті виходить, називають мезгою. Потім віджимаємо мезгу за допомогою кошикового преса. Отриманий після цієї операції свіжовичавлений яблучний сік є майбутнім суслом для сидру. Після того, як сік зброджується, недоброд розливають по пляшках, і доброджує в них. Це називається яблучним петнатом. Доброд у пляшці – дещо забута старовинна технологія: трохи недоброжене сусло розливають у тару і набирають невелику газацію. Сусло починає бродити за доволі низьких температур, а коли вибродить, то знімається з осаду, витримується. Виходить тихий сидр», – розповідає Віталій Карвіга.

Потім, за його словами, можна зробити ігристий сидр, додавши фруктозу або тростинний цукор. Таким чином відбувається вторинна ферментація в пляшці.

«Виходить сільське ігристе, яке завжди готували у Франції й Італії, а зараз воно знову набирає популярність. Ось так ми створюємо максимально здоровий і натуральний продукт», – додає засновник сидерії.

Нагадаємо, виробник пояснив чому кращий сидр – із плодів старого саду.