Овочі-Ягоди-Сад

Хлороз винограду може проявлятися через рік-два

Хлороз винограду може проявлятися через рік-два

Хлороз знижує врожайність виноградних насаджень уп’ятеро-вдесятеро. Це хронічна хвороба, у результаті якої на винограднику гинуть окремі кущі. Хлорозу піддаються майже всі сорти винограду.

Серед причин виникнення хлорозу розрізняють інфекційні та неінфекційні. Причиною інфекційного хлорозу є вірусна хвороба жовта мозаїка.

Основними причинами неінфекційного хлорозу є несприятливі ґрунтові та погодні умови вирощування: надміру кисла чи лужна реакція ґрунту, тривале перезволоження ділянки, засолення, порушення балансу елементів мінерального живлення у кореневмісному шарі ґрунту, низькі температури, сонячні опіки тощо.

Небезпекою хлорозу є те, що він може проявлятися не відразу після настання причини, а згодом – через рік або й два.

Під час вегетації сила прояву симптомів неоднакова. Зазвичай вони є чіткими навесні й щезають після випадіння дощів. Наступні прояви помітні вже у другій половині літа.

У подоланні хлорозу найважливіше – вірно та вчасно визначити його причину та не зволікати з лікуванням.

Довідка

Хлороз винограду пов’язаний із порушенням фотосинтезу, унаслідок якого рослина не може виробляти потрібного обсягу хлорофілу. Надмірне накопичення у зелених тканинах сірководню й вуглекислого газу, які виноградна рослина не може використати, є причиною різкої зміни кольору листків: із темно-зеленого вони стають світло-зеленими, поступово жовтіючи й деформуючись.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!