Фермер розповів про загрозу заморозків та засухи на овочах
Олександр Червоний, керівник фермерського господарства «Алтанал» з Херсонської області, вважає, що заморозки можуть знищити до 50% урожаю цибулі, зменшити врожай кісточкових та ягід, що вирощуються без укриття. Крім того, не вистачає вологи.
Про це він розповів у своїй колонці на AgroTimes.
«Озима цибуля була посіяна восени, але за безсніжної зими та стрімкого підвищення температури повітря в лютому, коли вдень стовпчики термометрів піднімалися до 13 °С, почала інтенсивно рости та розвиватися», – зауважив фермер.
Станом на 6 березня температура повітря вдень піднялася до плюс 23 °С, рослини досягли висоти 10–12 см. На 16–18 березня в селі Семенівка Каховського району вночі температура повітря на поверхні ґрунту опустилася до мінус 2 °С, вранці — до мінус 7 °С, вдень температура піднімалася до плюс 10 °С.
«У такій ситуації втрати врожаю можуть сягнути до 50%, але реальні масштаби втрат будуть зрозуміли пізніше, через тиждень-два. Приморожена цибуля на 100% застрілкує, а якщо вона викине стрілку, то це відбракована продукція», – спрозгнозував Олександр Червоний.
На його думку значні втрати можуть бути й на абрикосі, аличі, нектарині та мигдалі, які зараз цвітуть на Півдні. Також недобір урожаю може мати місце на ранніх ягідних культурах, які вирощуютьcя без укриття.
Тепла і безсніжна зима спричинила низьке накопичення вологи в ґрунті, навіть у річці Дніпро спостерігається низький рівень води.
Через це фермер побоюється проблем із нестачею води влітку.
Читайте також: Аномально теплою весною варто сіяти морозостійкі культури
Додати коментар