Овочі-Ягоди-Сад

Екстракти листя картоплі стримували розвиток ризоктонії

Екстракти листя картоплі стримували розвиток ризоктонії

Група вчених з італійських науково дослідних центрів сільського господарства та аналізу економіки сільського господарства, садівництва та розсадництва, агропродовольчої інженерії та трансформацій довели, що сполуки рослинного походження є придатною альтернативою хімічним речовинам і можуть призвести до розробки нових препаратів для стійкого контролю хвороб рослин.

Про це повідомляє MDPI.

На думку вчених, рослини виробляють величезну кількість вторинних метаболітів, які відіграють ключову роль у захисних механізмах від шкідливих мікроорганізмів та рослиноїдних тварин і представляють придатну альтернативу синтетичним фунгіцидам у сталому сільському господарстві. 

У дослідженні 12 неочищених водно-спиртових екстрактів, отриманих з листя різних сортів картоплі, були хімічно охарактеризовані LC / MS та їх антиоксидантні властивості досліджені in vitro.

Крім того, біологічну активність щодо грибкового збудника Rhizoctonia solani оцінювали як in vitro, так і in vivo.

Екстракти показали здатність інгібувати ріст R. solani in vitro та значно зменшували частоту згасання в експериментах in vivo. Крім того, міцелій R. solani, підданий дії екстрактів, продемонстрував змінену морфологію (низька напівпрозорість, неправильний силует та коагуляція вмісту цитоплазми) порівняно з контрольними зразками при дослідженні за допомогою світлової мікроскопії.

Аналіз основних компонентів, проведений на ідентифікованих хімічних сполуках, показав значні метаболічні зміни в різних екстрактах. Зокрема, виявилось, що ті, що пригнічували більшу частину росту збудника, збагачені вмістом α-хаконіну або α-соланіну, що вказує на те, що на їх біологічну активність впливає велика кількість цих метаболітів.

Читайте також: Новий сорт картоплі Леа підходить для органічного вирощування