Експорт фундука потребує все більше сировини
Вирощувати органічну продукцію без відповідної сертифікації сьогодні вже недостатньо для ефективного бізнесу.
Таку думку у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» висловила Ніна Смирнова, засновниця ФГ «Натс’Ен’Гарден», яке виробляє органічний фундук.
«Після змін у законодавстві щодо органіки покупці вимагають саме сертифікованої продукції, – пояснила вона. – Якщо це переробник, який виготовляє органічну продукцію, він має докласти всіх можливих зусиль, аби всі інгредієнти такої продукції були також вироблені за органічними стандартами».
За словами Смирнової, попит на фундук є як на локальному ринку, так і на експортному. При цьому самостійно виходити на експорт фермерське господарство поки не готове – це потребує додаткової підготовки. «Натс’Ен’Гарден» орієнтується на кооперацію з виробниками, які вже експортують.
«Ми по собі бачимо, що у найближчі два роки не зможемо закривати обсяги, запит на які є вже зараз, – розповіла фермерка. – Перевагою тут є той факт, що ці потенційні замовники шукають саме нас».
Читайте також: Сорт фундука має продумуватися на роки вперед, – консультант