Овочі-Ягоди-Сад

Експерт озвучив складові успішного зберігання яблук і груш

Для якісного зберігання яблук та груш потрібно закладати здорову продукцію, зібрану в оптимальний період, із дотриманням заходів гігієни. Значно продовжують терміни зберігання низькі температури та регуляція концентрації газів.

Про це під час міжнародного форуму «Інтенсивний сад — 2019: зерняткові» розповів викладач Варшавський університет сільського господарства (Польща) Томаш Крупа.

За його словами, для плодів, які виділяють етилен: яблука, груші — не варто зволікати зі збором. Адже тоді вони активно виділяють етилен, плоди м’якшають, розмножуються гриби, бактерії й значно зменшується термін зберігання.

Найпростіший метод визначення оптимальної стиглості — індекс крохмалю. Його розпад має бути від 3-4%, до 7-8%, залежно від сорту.

Більш достовірний метод — індекс Штрайфа. Він враховує твердість плодів, індекс крохмалю та вміст цукру.

Читайте також: Біометод продовжує терміни зберігання фруктів та овочів

Щоб зібрати плоди в оптимальній стиглості, деякі сорти збирають 2-3 рази.

Також важливо обрежно знімати плоди, складати у миту та дезинфіковану тару.

«Якщо не можете дозволити собі сховище — треба змінити політику продажу. Якщо ви продаєте «на корню», то вам і не потрібне сховище», — зауважив Томаш Крупа.

У сховищах використовують зберігання в холодильниках, або в холодильниках з регульованою газовою атмосферою. Найдорожча та найсучасніша технологія  — динамічна контрольована атмосфера. Вона заснована на принципі зберігання на межі кисневого та безкисневого дихання і забезпечує найвищу якість зберігання.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!