Овочі-Ягоди-Сад

Експерт назвав основні плюси і мінуси зволожувачів для овочесховища

Експерт назвав основні плюси і мінуси зволожувачів для овочесховища

Форсуночні зволожувачі в овочесховищі дають велику дисперсію, тобто ними складно досягти необхідної дрібної краплі.

Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» пише Павло Булгаков, міжнародний консультант із зберігання плодоовочевої продукції, який саме через це не радить їх використовувати.

«До того ж для них потрібна постійна певна якість води, а господарі часто використовують навіть талу воду з дренажу випарника, – додав він. – Не раджу це робити, як і зливати дренаж у камеру: на перший-другий тиждень зберігання таке еще допустимо, але надалі піде накопичування захворюваності. Краще доставити свіжої води».

Інший тип зволожувача – паровий. Експерт радить застосовувати виключно на зберіганні картоплі або батату, де необхідний як підйом температури, так і волога, і у цьому варіанті паровий зволожувач буде дуже ефективний. Ультразвукові зволожувачі утворюють щось на кшталт тумана – дуже часто їх використовують у побуті, а у промислових масштабах вони не дешеві, але набагато кращі за два попередні типи.

«Найкращими я вважаю адіабатичні зволожувачі, які насичують повітря вологою, за рахунок випаровування з поверхні зволожувача, таким чином зменшуючи випаровування самої продукції», – резюмував Булгаков.

Читайте також: Доступні кредити на сховища стабілізують картоплярство, – експертка