Овочі-Ягоди-Сад

Для переробки купують краще недостиглу, ніж перестиглу малину

Для переробки купують краще недостиглу, ніж перестиглу малину

Дніпровське переробне підприємство « Джем ЛТД», що входить до п’ятірки найбільших в Україні й за рік переробляє до 100 тонн ягід переважно малини, та близько 200 т яблук та груш, надає перевагу недостиглим ягодам, що не течуть і не заражають іншу продукцію пліснявою.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Вимог до сировини у нас небагато, –– каже співвласник ТОВ «Джем ЛТД» Дмитро Мальцев. –– Основна: ягоди не повинні текти, інакше вони одразу починають псуватися, з’являється пліснява. До того ж патогени розповсюджуються дуже швидко. Ми провели експеримент. Взяли заражену пліснявою ягідку, а через 15 хвилин її спори було виявлено в радіусі 40 см. Тоді як бактерії знищуються за температури 70 °С, для спор грибів потрібно не менше 130 °С. Ми з такою температурою не працюємо. Тому ягоди, що потекли, не приймаємо категорично».

Він пояснює, що фермер зацікавлений, щоб ягода набрала більше ваги, тому тримає її на кущі щонайдовше. Однак для переробки краще ягода у стадії технічної стиглості. 

«Цукристість значення не має. У стиглої ягоди вона становить 10%, а нам годиться і 8%. До сортів узагалі немає жодної вимоги», – запевняє переробник.

Читайте також: Малину інспектують в цеху з кондиціонерами