Для експорту української черешні треба змінити сорти і працювати над якістю
Щоб експортувати українську черешню, потрібно замість місцевих сортів вирощувати відомі у світі крупноплодні сорти, працювати над якістю плодів, сертифікуватися та працювати з авіалогістикою.
Про це під час міжнародного форуму «Інтенсивний сад — 2019: кісточкові» розповіла президент асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна.
Вона зазначила, що одні з найбільших ринків — це Китай, Корея, Канада, Німеччина, Росія. Остання, хоч і покупець №2 в тоннах, але в грошах — №6. Тобто, Росія купує одні з найдешевших фруктів.
Найдорожче продають новозеландці та австралійці. Найдедевше — Азейбарджан.
Вдало вийшов на ринок Узбекистан, не без проблем, але нарощує продажі.
Північні Америка сильно зав’язана на себе та Китай, Південна Америка — на Китай.
Доповідачка поділилися досвідом поїздки на черешневі плантації Чилі.
Читайте також: Для експорту можуть бути цікавими ожина і малина, — експерт
«Чилійці вирощують переважно відомі італійські сорти з крупною ягодою діаметром 34-38 мм — утричі крупнішою за українську. Експортують в Китай. Китайці за 5 кг платять $50. Черешні там продають у розфасовані подарункових коробках», — розповіла вона.
Експерт також додала, що більшість світового черешневого бізнесу побудовано на авіалогістиці. Цим ця культура відрізняється від інших культур.
Додати коментар