Овочі - Ягоди - Сад

Дефіцит магнію на винограднику трапляється досить часто

Поділитись:
Дефіцит магнію на винограднику трапляється досить часто

Потреба винограду у магнієві невисока і зазвичай сягає 13-30 кг/га. Сорти із темними плодами є вразливіші на недобір магнію.

На практиці дефіцит магнію на винограднику трапляється досить часто. У білих сортів його проявом є світло-зелений колір листя, здебільшого – характерна мозаїка, а у червоних – антоціанове забарвлення поверхні листка між прожилками. За значного дефіциту плями стають жовтими, а потім тканина буріє й відмирає.

Ознаки проявляються спочатку на старшому листі, оскільки магній здатний до реутилізації – переміщення зі старших органів до молодших.

Ще одна причина проблем із живленням магнієм у винограду – іоновий антагонізм, спричинений іншими елементами живлення. Після інтенсивного вапнування чи удобрення калієм можуть настати проблеми із засвоєнням магнію.

Оптимальне співвідношення між вмістом кальцію і магнію у ґрунті – 1:6-8. Якщо воно менше, засвоєння кальцію може погіршитися, а у протилежній ситуації обмеженим буде засвоєння магнію. З цієї причини для розкислення ґрунту слід використовувати кальцієво-магнієві добрива.

У крайніх ситуаціях недобір магнію може проявлятися на плодоніжках, спричиняючи завмирання росту в окремих ягід чи й цілих грон. Порушення настає, якщо ґрунт є бідним на кальцій, – на плодоніжках утворюються плями, спочатку світлі, згодом вони буріють і тканина під ними відмирає. Прояви стають помітні під час дозрівання грон.

Порушення настає, коли ґрунт бідний на кальцій і магній і багатий на калій. Оптимальне співвідношення калію та магнію в ґрунті 1:2. Слід уникати надмірного вмісту магнію у ґрунті, оскільки це, з одного боку, утруднює належне споживання кальцію і калію, а з іншого, погіршує якість вина, яке стає гірким.

За значного недобору найкращим рішенням буде внесення магнію під час розкислення ґрунту, тоді можна зкорегувати й співвідношення Ca:Mg. Коли рН ґрунту є належним, можна застосувати швидкозасвоювані магнієві добрива, наприклад на основі 25-29% MgO, в яких додатково міститься й швидкозасвоювана сірка.

Рослини добре засвоюють магній через листкові підживлення й витримують досить високу, близько 1-2%, концентрацію робочого розчину. Для цього рекомендують застосовувати також і семиводний сульфат магнію (16% MgO).

AgroTimes

Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями