Овочі - Ягоди - Сад

Дефіцит кальцію у ґрунті погіршує смак плодів сливи

Поділитись:
Дефіцит кальцію у ґрунті погіршує смак плодів сливи

Оптимальні умови для росту і плодоношення сливи створюються за нейтральної чи близької до нейтральної реакції ґрунтового розчину – рН 6-7,5. Хоча це не означає, що слабокислі або слаболужні умови будуть набагато гіршими.

Для сливи найважливіше, щоб у ґрунті містилася достатня кількість кальцію, бажано в обмінній формі. Слива – рослина-кальцієфіл, і здатна успішно рости на карбонатних ґрунтах, поступаючись за цією властивістю лише мигдалю й абрикосу.

Дефіцит кальцію у ґрунті призводить до пригнічення сливових дерев, ураження їх камедетечею, що зменшує продуктивність і довговічність насаджень, навіть смак плодів погіршується.

Зазвичай дефіцит кальцію проявляється на кислих ґрунтах лісового походження – буроземно-підзолистих, поверхнево-оглеєних, буроземах опідзолених, дерново-підзолистих і дернових опідзолених ґрунтах, які сформувалися на безкарбонатних материнських породах.

Опідзолені ґрунти лісостепу, які сформувалися на карбонатних породах (лесах і лесоподібних суглинках), – чорноземи опідзолені, темно-сірі опідзолені, сірі лісові, ясно-сірі лісові — цілком придатні для вирощування сливи, й це попри підкислену реакцію ґрунтового розчину, адже у ґрунті, й особливо у підґрунті, є достатньо кальцію.

AgroTimes

Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями