Ціни між органічними та неорганічними ягодами майже зрівнялися, – фермер
Ягідне органічне виробництво може бути виправдане тільки за умови експорту продукції. Хоча і в Європі продавати органічну продукцію вже пару років як стало складніше й ціни на неї та конвенційні ягоди майже зрівнялися.
Про це в своїй колонці на AgroTimes повідомив Віталій Васильєв, директор ТОВ «Диво-ягода», що в Харківська області.
«У 2015–2017 рр. експортувати ягідну продукцію було доволі вигідно, – зазначив він. – Останні два роки попит на українські органічні ягоди зменшився, оскільки ЄС купує ягідну продукцію в інших країнах за меншою ціною. У 2019 році країни ЄС у виробництві малини склали значну конкуренцію українським виробникам, через що відбувся спад цін. Приміром, якщо раніше кілограм органічної малини коштував приблизно 3 євро і вище, а конвенційної –– 1,6–1,7 євро, то в останні роки різниця в ціні між органічними і неорганічними ягодами фактично зрівнялася: у 2019 році за 1 кг неорганічної ягоди давали 1,9–2 євро, а органічної –– 2,2–2,3 євро. Сподіваємося, що в найближчі роки ціна на органічні ягоди буде більш привабливою для українського виробника».
Підприємство має власне холодильне обладнання і заморожує ягоди. Для виходу на прямі поставки великих партій продукції нарощує власне виробництво, розглядає варіанти кооперації з виробниками органічних ягід із сусідніх областей.
Читайте також: На Тернопільщині відкрили нове підприємство із заморожування ягід та фруктів