Точка зору

Ягідне органічне виробництво може бути виправдане тільки за експортної реалізації вирощеної продукції

Віталій Васильєв
директор ТОВ «Диво-ягода», Харківська обл.

Наше господарство ТОВ «Диво-ягода» було створене на цілинних землях у 2018 році в с. Дружба Красноградського району Харківської області.

Землі, які ми орендуємо, деякий час не оброблялися. Завдяки цьому з січня 2019 року ми вже були сертифіковані як виробники органічної ягоди. Наразі маємо право як на виробництво, так і на зберігання органічної продукції.

Виробничу діяльність починали із закладання ягідника: 8 га ремонтантної малини та 1 га суниць садових. На початок 2020 року планували збільшити площу насаджень малини до 16 га, але через економічну складову вдалося розширити плантацію тільки на 4 га, тому в цьому році збираємо врожай із ділянки, площа якої становить 12 га. Водночас восени минулого року досадили ще 0,5 га суниць садових.

Третій рік поспіль ми вкладаємо кошти у виробництво, адже закладання ягідника є доволі вагомим капіталовкладенням. У 2019 році, тобто на другий рік вирощування малини, ми не змогли перекрити навіть поточні технологічні витрати під час виробництва культури. Через погодні умови період збирання врожаю малини в минулому році розпочався на три тижні пізніше, але потім сама ягода достигала доволі швидко. Збирання врожаю через осінні приморозки завершилося у вересні, тому не всі ягоди ми змогли зібрати з плантації. Кліматичні аномалії впливають на сільгоспвиробництво та на результат кожного сезону.

У нашій країні через невисоку культуру споживання органічної продукції та низьку купівельну спроможність населення ситуація з реалізацією органічних товарів доволі складна. Наші співвітчизники не готові витрачати більше коштів на здорове харчування. На свіжому ринку нашу продукцію оцінюють як елітну, високоякісну, але готові купувати її за ціною звичайних, тобто конвенційних ягід. У цьому році ми мусили під час реалізації суниць садових конкурувати з херсонськими виробниками, тож наприкінці сезону свою органічну ягоду (переважно дрібну) віддавали за ціною неорганічної (конвенційної). Хоча, за відгуками покупців, наші ягоди характеризувалися кращими смаковими властивостями.

Якщо органічне виробництво оцінювати за критерієм прибутковості, то воно може бути виправдане тільки за експортної реалізації вирощеної продукції.

У 2015–2017 рр. експортувати ягідну продукцію було доволі вигідно. Останні два роки попит на українські органічні ягоди зменшився, оскільки ЄС купує ягідну продукцію в інших країнах за меншою ціною. У 2019 році країни ЄС у виробництві малини склали значну конкуренцію українським виробникам, через що відбувся спад цін. Приміром, якщо раніше кілограм органічної малини коштував приблизно 3 євро і вище, а конвенційної –– 1,6–1,7 євро, то в останні роки різниця в ціні між органічними і неорганічними ягодами фактично зрівнялася: у 2019 році за 1 кг неорганічної ягоди давали 1,9–2 євро, а органічної –– 2,2–2,3 євро. Сподіваємося, що в найближчі роки ціна на органічні ягоди буде більш привабливою для українського виробника.

Заморожування –– стратегічний напрям роботи нашого підприємства. Завдяки тому, що маємо власне холодильне обладнання, також реалізуємо заморожені ягоди.

Поки що ми тільки стали на шлях нарощування виробничих потужностей для виходу на прямі експортні поставки великих партій продукції, тому розглядаємо варіанти кооперації з виробниками органічних ягід із сусідніх областей. Наразі проводимо переговори із колегами з Полтавщини та Дніпропетровщини. Певну кількість замороженої малини, а саме 25 т з урожаю 2019 року, ми продали за невисокою ціною через українських трейдерів, які займаються організацією експортних поставок до європейських країн.

З 2019 року ми продаємо свіжу органічну продукцію на внутрішньому ринку. Практикуємо різні варіанти логістики зі свіжою ягодою: або самі займаємося перевезенням, або в нас забирають продукцію безпосередньо з поля.

У поточному році суниці садові продавати було вигідно. На свіжий ринок ми віддавали їх за гуртовою ціною 70 грн/кг. Навіть наприкінці сезону вартість 1 кг ягід становила 50 грн. Період збирання врожаю в нас тривав протягом червня.

Початок сезону малини також порадував цінами на внутрішньому ринку. Так, якісні ягоди коштували 70 грн/кг, що було обумовлено невеликою кількістю ягоди на старті збирання. Згодом ціна таки просіла до 50–60 грн/кг. Щодо малини висновки будемо робити після завершення сезону.