Овочі-Ягоди-Сад

Ціна на цибулю з настанням тепла «підтаяла» на третину

Ціна на цибулю з настанням тепла «підтаяла» на третину

Протягом останніх шести місяців ціни на цибулю не зросли, а навпаки знизилися майже на 30%. Тому цей овоч може стати у цьому сезоні головним розчаруванням для фермерів та оптових компаній, які спеціалізуються на довготривалому зберіганні борщового набору, пише «Інфо-Шувар».

Так, за даними ресурсу, на початку осені відпускні ціни на цибулю в господарствах південного регіону сягнули 2,5-3 грн./кг (0,08-0,09 євро), при цьому попит на ринку був ажіотажний через поширення чуток про загибель майже половини врожаю в багатьох професійних господарствах.

Проте збільшення площ під цибулею дозволило не тільки нівелювати зниження врожайності, але й зібрати один із найбільших врожаїв за останні п’ять років. У минулому році на зберігання було закладені досить великі обсяги цибулі.

Нагадаємо, за попередніми оцінками Держстату, в 2016 році Україна зібрала понад 1 млн тонн цибулі. Порівняно з минулим роком валовий збір збільшився на 6%.

Багато хто з виробників та оптових компаній в очікуванні зростання ціни на цибулю в другій половині зими не квапились з продажами. Саме тому з потеплінням на ринку збільшилася пропозиція цибулі поганої якості за 1,3-1,5 грн./кг (0,04-0,05 євро). Ціна на продукцію кращої якості зазвичай не перевищує 1,9-2,3 грн./кг (0,06-0,07 євро).

Востаннє подібна ситуація спостерігалася в сезоні-2011/12. Тоді на початку березня ціни на цибулю впали до 0,7-1 грн./кг (0,06-0,09 євро).

Таким чином, у поточному сезоні ціни на цибулю встановили антирекорд у євровому еквіваленті.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!