Овочі-Ягоди-Сад

Через зміни клімату врожайність овочів і фруктів на півдні зросла на 15-20%

Урожайність овочів та фруктів на півдні України підвищилася на 15-20%, крім того, багато культур можна збирати раніше, що дає можливість отримувати 2-3 врожаї за сезон, стало можливим вирощувати більш теплолюбні культури.

Про це повідомляє AgroPortal.

«Клімат в Україні змінюється ще швидше, аніж відбувається глобальне потепління у світі, – розповіла начальниця відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. – Якщо середньосвітове підвищення температури сьогодні становить 1,1°C, то в Україні цей показник сягає майже 1,5°C, а за останнє десятиліття температура повітря в нашій країні взагалі піднялася на 2°C».

Зазначається, що на Херсонщині кліматичні умови вже аналогічні субтропікам, і про це добре знають місцеві аграрії, яким довелося скоригувати перелік вирощуваної продукції на користь більш теплолюбних сільгоспкультур. Найпосушливіше за останні 150 років літо 2020 року довело доцільність адаптації на півдні України зизифуса, мигдалю, гранатів, бананів, інжиру та різноманітних цитрусових.

Субтропічний клімат Херсонської області дозволяє фермерам збирати по два-три врожаї таких традиційних культур як цибуля, морква, картопля, кавуни, дині та капуста, а також замислюватися над вирощуванням більш дорогої екзотики.

Але, відповідно до висновку експертів, до 2050 року у світі можуть зникнути до половини рослин, які через підвищення температури не встигають пристосуватися до нових кліматичних умов.

Читайте також: На Одещині побільшає лавандових насаджень