Овочі-Ягоди-Сад

Через холодну весну яблуні погано запилилися, розвивається парша

Через холодну весну яблуні погано запилилися, розвивається парша

Найбільше навантаження у цьому сезоні виробники яблук Західної України відчувають від парші.

Про це журналу «Садівництво по-українськи» розповів директор ПП «Сад Буковини» Віталій Агатій.

Для розвитку цієї хвороби цієї весни були ідеальні умови: дощ, постійна волога та температура вище, ніж 15 градусів, пояснює садівник.

«Перед кожним дощем доводилося обробляти контактним препаратом, буває, що і двічі на тиждень. Зараз ризик отримати паршу на плодах набагато більший, ніж минулого сезону – тоді всі більш-менш впоралися з хворобою. Приблизно така ж ситуація була у позаминулий сезон –  в результаті у багатьох садівників було багато неякісної продукції», –  розповідає Віталій Агатій.

Чи впоралися «Сад Буковини» та інші господарства з паршею у цьому сезоні, буде видно пізніше, каже директор підприємства. За його словами, минулий весняний холод спричинив багато проблем льоту бджоли, коли почав цвісти сад.

«Можна припустити, що запилення було не дуже добрим: коли потепліло, і почала літати бджола, сад вже майже відцвітав. І червневе обсипання плодів покаже, якісне було запилення чи ні», — резюмує Віталій Агатій.

Читайте також: Садівники обприскують сади без шкоди бджолам