Овочі-Ягоди-Сад

Часник оздоровлюють термотерапією та культурою меристем

Працівники ТОВ «Колосія» із Закарпатської області оздоровлюють сорти часнику за допомогою термотерапії та культури меристем. З безвірусних вихідних рослин отримують касетну розсаду або мікроцибулини, які більш прийнятні для виробництва.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».

Спочатку проводять добір та випробування клонів. Відібраний матеріал закладають у термостат для термотерапії. Це дозволяє зменшити активність вірусів і теоретично збільшити безвірусну зону. Триває цей процес 4–6 тижнів. Температура в перший тиждень поступово зростає від 30 до 38 ºС. Після термотерапії зубки обробляють антисептиком (наприклад Бланідас 300). Виокремлюють бруньку, переносять її на предметний столик мікроскопа та ізолюють меристему.

Ізольовані меристеми висаджують на штучні живильні середовища з мінеральними та біологічно  активними речовинами. Протягом 1–2 місяців із них регенеруються мікророслини. Їх розмножують та тестують на наявність вірусних часток.

За результатами тестування залишають клони, що не мають вірусів. 

Пізніше тестування знову повторюють, коли вирощують рослини в ґрунті.

Читайте також: Оздоровлена картопля дає приріст урожаю 20-30%

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!