Овочі-Ягоди-Сад

Броколі перед зберіганням охолоджують у воді

Броколі перед зберіганням охолоджують у воді

Фермер Гжегож Олейнічак на своїй фермі у Мазовецькому воєводстві в Центрі Польщі 

для кращого зберігання броколі охолоджує продукцію водою, потім – у холодильних камерах та обробляють препаратом SmartFresh. Зі сховища з контрольованою атмосферою продає до середини грудня.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Господарство має можливість зберігати броколі в умовах контрольованої атмосфери. Для цього зібрані головки слід охолодити якомога швидше після зрізування на полі: в ідеалі температура в серцевині має знизитися до 3°C протягом 6 годин, – йдеться у статті. – Однак перед тим, як броколі надходить в охолоджувальні камери, суцвіття спочатку заливають холодною водою. Така операція запобігає надмірній втраті ваги на початковому (швидкому) етапі охолодження».

Зазначається, що в господарстві також мають досвід застосування препарату SmartFresh для зберігання броколі. Його діюча речовина 1-метилциклопропен (1-MCP) є синтетичним рослинним гормоном, який застосовують для тривалого зберігання овочів і фруктів з метою стримування в них процесів дозрівання і старіння. Речовина 1-MCP блокує етиленові рецептори в клітинах і пригнічує індукційний ефект етилену, адже саме етилен індукує біохімічні процеси, що ведуть до дозрівання й старіння плодів. Зменшення виробництва етилену фруктами й овочами збільшує час їх зберігання. Оброблену препаратом SmartFresh капусту броколі можна зберігати в контрольованій атмосфері (3% O2 та 3% CO2 ) за температури 0,8 °C протягом 2 місяців. 

«Щоб головки ліпше зберігалися, пан Гжегож рекомендує встановити систему зволоження в камерах, – зауважується у публікації. – Завдяки цьому можна тримати вологість повітря на рівні 96–98% і тим самим зменшувати втрату ваги, спричинену випаровуванням води з продукції».

Читайте також: Перед збиранням броколі обробляють від бактеріальних та грибних хвороб