Овочі-Ягоди-Сад

Бограч на Закарпатті у серпні подорожчав

Бограч на Закарпатті у серпні подорожчав

У серпні вартість продуктів, необхідних для приготування популярної на Закарпатті угорської страви бограча-гуяша із м’яса, солодкого перцю, меленої паприки, помідорів, картоплі, моркви та спецій збільшилася на 3,5%.

Про це повідомляє Карпатський центр полінгових досліджень на своїй сторінці у Фейсбук.

Як повідомив директор Карпатського центру полінгових досліджень Федір Шандор, дослідники здійснили у серпні порівняльну до попереднього місяця оцінку купівельної спроможності жителів Закарпаття за допомогою традиційного “Бограч-index”. 

Інтерв‘юери протягом минулого тижня вираховували індекс, беручи до уваги середні ціни на продукти на ринку. Якщо за липень 2022 для приготування бограча на родину з п’яти людей потрібно було витратити 520 гривень, то в серпні 2022 року відбулося зростання вартості продуктів загалом на 19 гривень – і загальні вартість продукції склала 539 грн., тобто ціни зросли на 3,5%

«Бограч-index» — це власна методика «Карпатського центру полінгових досліджень», який визначає, скільки коштує популярний бограч-гуяш у відповідності до щомісячних змін в економіці. На думку дослідників, «Бограч-index» найнаочніше оцінює купівельну спроможність жителів Закарпаття завдяки двом причинам: бограч-гуяш готують у всіх регіонах краю, а сам бограч містить достатню кількість продовольчих компонентів (муку, м’ясо, овочі, воду, спеції), аби вважати його універсальним узагальненням продукту народного господарства.

Читайте також: Попри літо, бограч на Закарпатті не подешевшав