Овочі - Ягоди - Сад
Головне:
Овочі - Ягоди - Сад

Білий виноград португальські вчені рятували від спеки каоліном

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Учені з декількох наукових організацій Португалії довели захисний ефект каоліну для сорту білого винограду Серсіал, який вирощують на південному сході Португалії з частими екстремальними умовами протягом літнього сезону.

Про це повідомляє MDPI.

Науковці відзначають, що найбільшою проблемою для виноробної промисловості є  зміна клімату. Так, серед виноробних регіонів Португалії Алентежу виділяється вираженими суворими кліматичними умовами і де нестача води є серйозною проблемою. Повторення комбінованих екологічних стресів створює ризик для врожайності і якості винограду. Екстремальна температура > 35°C протягом вегетаційного періоду може серйозно пошкодити фотосинтетичну ефективність листя і ягід і порушити метаболізм виноградної лози.

Дослідники розглянули гіпотезу про те, що обробка каоліном призводять до деяких змін характеристик листя, плодів і вина, що впливає на первинний і вторинний метаболізм.

Серед кількох варіантів, використання матеріалів з відбивають частинками, таких як каолін, вважається прийнятною практикою на комерційних виноградниках.

Каолін, Al2Si2O5 (OH) 4, являє собою білий інертний глинистий мінерал, який відображає потенційно небезпечні ультрафіолетові і інфрачервоні промені, що призводить до зниження температури листя. Плівка з частинок каоліну була спочатку розроблена для боротьби зі шкідниками і хворобами винограду, що передаються членистоногими.

Результати експерименту підтверджують гіпотезу, що обприскування каоліном знижує кількість шкідників і одночасно підвищує стійкість виноградної лози доспекотних умов порівняно з контролем.

На контрольних рослинах, підданих стресу, погіршилися характеристики як ягід, так і вина, з підвищенням вмісту винної і яблучної кислоти і, як наслідок, високою загальною кислотністю, в той час як вміст цукру в ягодах знизився на 8,9%, що спровокувало низький рівень алкоголю у вині. Більш того, контрольне вино мало неприємний післясмак, в той час як вино з оброблених каоліном лоз зберегло свої якості.

Читайте також: В Одеській області через посуху не вродив виноград

Джерело:
AgroTimes

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ