Aгроном розповів про три стовпи врожаю баштанних
Агроном-консультант Валерій Помазнюк вважає, що для вирощування динь та кавунів слід звернути увагу на три найголовніших аспекти: оптимальну температуру висаджування розсади або сівби, поливу та попередників.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
Наводимо поради агронома:
Температура. Велика помилка — починати посів чи висаджування розсади вже у квітні, без урахування температури. Мінімальна температура для проростання насіння становить 13–14 °С. Нижча призводить до затримки зі сходами та захворювань. Оптимальна температура для розвитку рослин — 24–27 °С. Навіть якщо отримано сходи, за холодних температур не виключені проблеми із зав’язуванням плодів чи скиданням зав’язі. Ситуація зі втратою зав’язі може трапитися й тоді, коли за надвисоких температур рослина отримує щось на кшталт теплового удару.
Полив. Коренева система кавунів і динь дозволяє вирощувати їх на богарі. Однак є нюанси. Якщо кавунове потужне коріння здатне знайти вологу в глибоких шарах ґрунту, диня до них може не дістатися. Тож можна сказати, що вона більш вимоглива до вологи. Проте полив є полив: будь-які сорти чи гібриди обох культур показують кращі результати на полях зі зрошенням.
Попередники. Коли починаєш розбиратися, звідки з’явилися хвороби та шкідники, то одним з найперших чинників виявляється порушення сівозміни. Гарними попередниками баштану є багаторічні трави, гірчиця, фацелія, зернові, цибуля, капуста, картопля, коренеплоди, зернобобові. Неприпустимо садити кавуни та дині після баштанних та й взагалі будь-яких гарбузових, а також соняшнику, який дуже висушує ґрунт. Не підходять і культури, які збираються.
Читайте також:Фермер на Полтавщині отримує до 60 т/га кавунів