Овочі-Ягоди-Сад

Агроном розкрив секрет гарного запилювання вишні

Цього року компанія «Аграна Фрут Лука» отримала врожай вишні 1230 т зі 109 га, попри дощі під час цвітіння. Щоб вишня добре запилювалася, важливе правильне живлення, обробки мікроелементами та пасіка в саду.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».  

«У процесі ефективного запилення нам допомагають макро- та мікроелементи, – розповів агроном господарства Юрій Овчар. – Ранньої весни розкидаємо в пристовбурні смуги аміачну селітру (N — 34,4%), після того — Моноамоній фосфат (N — 11%, P2 O5 — 52%) нормою по 200 кг/га. Норма внесення добрив залежить від результатів аналізу ґрунту. Дерево використовує азот для інтенсивного поділу клітин, росту листової маси та безпосередньо для цвітіння. Фосфор сприяє збільшенню кількості суцвіть та інтенсивності їхнього цвітіння. Дефіцит N під час цвітіння призводить до виродження насіннєвого зачатку, внаслідок чого зменшується ефективність й так інертної роботи запилювачів. Тому перед цвітінням проводимо позакореневе обприскування карбамідом (N — 46%), нормою 5 кг/га. Це особливо актуально цього року, бо під час цвітіння окрім опадів було ще зниження температури, яке призводило до сповільнення росту пилкової трубки. У таких ситуаціях підживлення азотом і калієм подовжує період запилення та підвищує стійкість квітів до весняних приморозків».

За словами агронома, насадження вишні обприскують мінеральним добривом Розасоль NPK (08-17-41 + МЕ).

«Не менш значущим елементом для хорошого запилення є бор, – додав спеціаліст. –  Обробіток насаджень перед цвітінням забезпечує квіти захистом протягом критичного періоду розвитку пиляків, покращує ріст пилкових трубок та проростання пилку. Також бор забезпечує транслокацію кальцію з кореня в інші частини дерева».

Проте агроном попередив, що надлишок бору провокує ураження плодів гниллю. 

«Для обприскування ми використовуємо Солю В (B — 150 г/л) нормою 3 л/га», – уточнив він.

Господарство має свою пасіку, що однозначно добре впливає на запилення.

Читайте також: Агроном розповів про рентабельність вишні