Абрикосу обрізують, як минула загроза морозів, але до повного розквіту
Абрикосу варто обрізувати, коли минула небезпека від замерзання восени або на початку зими, але до повного розквіту навесні. Це знижує ризик хвороб та травм, зауважує Тетяна Попович, головний агроном компанії «Файно Фрут» із Закарпаття.
Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».
Агроном застерігає, що абрикоса цвіте дуже рано, тож усі або більшість квітів або молодих плодів часто гинуть від морозу. Відкладання обрізування до закінчення цвітіння може бути доцільним з абрикосою, яку вирощують у регіонах, де часто бувають пізні заморозки.
«Занадто раннє обрізування в сезон спокою може призвести до таких проблем: 1. Підвищена частота ураження цитоспорозом — спори гриба потрапляють на дерево через рани від обрізування. Проведення обрізування ближче до фази розпускання бруньок, коли дерево починає активно рости, призводить до швидкого загоєння ран. 2. Ризик значних внутрішніх пошкоджень. 3. Прискорення процесу розтріскування кори», – наголошує Тетяна Попович.
За її словами, абрикоса не любить сильного обрізування. У разі сильного вирізання й укорочення гілок увесь запас поживних речовин і гормонів піде на вегетативний ріст, а значить, не залишиться ресурсу для утворення плодів.
«Слід обрізати так, щоб гілки тільки заповнювали вільний простір у саду між деревами та рядами, – додає агроном. – Дерево абрикоси слід формувати у формі «вази» або «відкритого центра». Так здебільшого і формують абрикосу на Закарпатті. За такого формування потрапляє достатньо світла на всі частини дерева, а це сприяє кращому закладанню квіткових бруньок і, звичайно, як результат, отримуємо плоди найкращої якості. Під час обрізування видаляємо спершу гілки, котрі заважають та загущують крону, пошкоджені та хворі тощо».
Читайте також: Абрикосу висаджують на пухких, легких, кам’янистих і лужних ґрунтах