Точка зору

Зимове тепло поки що не становить загрози овочам, ягодам і садам

Вадим Дудка
Директор лабораторії «Агроаналіз», Херсонська обл

Те тепло, яке ми маємо в даний момент, поки що навряд чи становить серйозну загрозу садам і основним ягідникам нашої країни. Оскільки на даний момент дерева і кущі перебувають у стадії глибокого спокою (тобто їх спокій обумовлений накопиченими в них особливими речовинами, що не дозволяють передчасно розпускатися брунькам). Але якщо це тепло буде триматися досить довго, то запас цих речовин рослинами буде витрачено і тоді ризик передчасного розпускання бруньок, а значить і їх пошкодження, буде вкрай високий. Тривалість періоду глибокого спокою у кожного виду рослин своя, але вже після новорічних свят деякі культури з цього фізіологічного стану можуть виходити. Так що поки залишається тільки сподіватися, що січень принесе нам хоча б помірні мінусові температури

Стосовно овочевих культур (в даному випадку озимої цибулі і озимого часнику), то треба визнати, що в черговий раз «пощастило недисциплінованим фермерам». Ті, хто висіяв вчасно — переживають через переростання цибулі та часнику, а ось як раз ті, хто сіяв в дуже пізні терміни, отримали гарний розвиток рослин на даний момент. 

Але, поки не можна сказати, що ситуація дійшла до критичної. Все буде залежати від того, якими будуть морози в січні і лютому. Якщо вони не перевищать -13 … -16 (як поки що значиться в довгострокових прогнозах), то навіть з урахуванням переростання озимої цибулі і часнику — посіви витримають (обмерзне надземна частина, але відновиться навесні). Якщо ж морози будуть більш суворими, або ж якщо вони будуть поєднуватися з відсутністю снігового покриву і сильним вітром, то втрати будуть.

Щодо суниці садової, я поки бачу тільки цвітіння на сортах нейтрального дня (де даний факт не є проблемою), а що стосується інших сортів, то тут справи йдуть так само, як і з деревами — реальні проблеми почнуться після переходу від стану глибокого спокою до станом вимушеного спокою (коли розпускання бруньок стримує тільки температура). Я думаю, що це може статися не раніше січня.

Треба також зазначити, що багато кмітливих фермерів пристосувалися до таких ось нетипово теплим початкам зими і стали обробляти озиму цибулю і озимий часник ретардантами (як це робиться на ріпаку), що загалом дає дуже хороший ефект. Наприклад, на полях агросупроводу в нас це дуже добре виходить.

Цього року провели такі обробки двічі – в кінці жовтня і повторну на початку листопада – коли вже стала зрозуміла реальність загрози переростання. І навіть маючи 4 листа на озимій цибулі — поки не сильно боїмося, тому що вона товста, міцна і непотягнена.

Взагалі то нашій б науці пора зайнятися цією проблемою (стимулювання глибокого спокою у дерев на випадок таких ось нестандартних зим). Щодо бульб, цибулин тощо ця робота проведена вичерпно і ми маємо ряд препаратів, штучно підтримують їх в стані глибокого спокою (наприклад відомий фазор – гідразіт малеїнової кислоти). Непогано було б провести дослідження і по ефективності подібних препаратів на деревах і чагарниках, щоб мати інструмент вирішення таких проблем.