Точка зору

Зернова сівалка KUHN SDM для no-till відмінно працює в нас уже 12-ий рік

Петро Скрильник
директор ФГ «Лунки» (Полтавська обл.)

Ми вирощуємо пшеницю, кукурудзу, соняшник, сою та люцерну. В обробітку маємо близько 1200 га. Спочатку працювали за звичною всім класичною технологією з оранкою. Однак, потім кількість вологи почала зменшуватись і ми вже не отримували тих результатів, що раніше. Проте важко було перейти на іншу технологію, спробувати щось нове, переконати себе, що потрібно змінюватися. Але я цікавлюся різними новаціями в галузі сільського господарства та зарубіжним досвідом. І зараз у таких країнах як США, Аргентина, Канада близько 80% фермерів працюють за ощадними технологіями. На мою думку, все ж таки це правильна стратегія.

Тому ми також перейшли на нульову технологію. Працюємо таким чином вже 15 років. І хочу відзначити, що стан ґрунту значно покращився, а вміст гумусу за цей час збільшився. Разом з тим ми суттєво скоритили виробничі витрати.

Для сівби зернових використовуємо дві механічні сівалки KUHN SDM. Першу придбали ще в 2010 році, й ніхто не вірить, що вона так довго та якісно працює в нас. Ще б пак! З того часу вона не втратила ні вигляду, ні продуктивності. Другу купили в 2017 році. Вони трохи відрізняються за модифікацією. Остання більш вдосконалена, легша в налаштуваннях. У ній покращений висівний апарат і вона має більшу ширину захвату.

Затрати на обслуговування зовсім невеликі. Найбільших коштів потребують, мабуть, імпортні підшипники, втім, ми допрацьовуємо вітчизняні й ставимо їх на сівалку. Недоліки мені важко знайти в цій машині. Вона цілком мене влаштовує. На мою думку, для нульової технології щось краще годі й шукати.

Сівалка дуже зручна тим, що її можна підлаштувати до умов поля. Якщо десь трапляється ущільнений ґрунт, то ми прибираємо прокладки й робимо тиск на сошник більше. Диски добре прорізають землю й насінина кладеться на ту глибину, що нам потрібно.

Я відвідую різні заходи з демонстрацією сільгосптехніки. Але від 2010 року я не бачив кращої сівалки за KUHN SDM. Найцінніше в ній – це її велика вага. За рахунок цього вона добре притискає та прорізає землю. Крім того, можливе внесення добрив з висівом. Також варто зауважити, що це дуже потужна машина. І тому зараз вона має свою оригінальну міцну конструкцію, ми нічого не додавали, ніяк не видозмінювали її.

Та й у користування вона дуже зручна. Налаштування глибини вимагає близько 10 хв, а в новішій сівалці – ще менше. Також у цій машині регулюється кут прикочуючих коліс у залежності до типу ґрунту.

Копіювання поверхні та глибина висіву дотримуюються ідеально. Запчастини зношуються не швидко. Зокрема, диски ми не замінювали з 2010 року за площі посіву зернових – 400 га/рік. Тому це досить потужний і надійний агрегат.