Точка зору

Захищаємо землю на агрономічному фронті

Іван Кривенко
заступник директора BARTSOS Group (Вінницька обл.)

Усе може рідна земля – нагодувати тебе хлібом, напоїти джерельною водою, сховати від палючого сонця у затінку своїх садів і лісів. Не може хіба що захистити себе від ворогів і недолугих господарів. То саме це і є нашим покликанням. Бійці Збройних Сил боронять землю від агресора. А хлібороби мають зробити все можливе, щоб вона була засіяна не осколками, а насінням. Так ми й працюємо.

На полях, які має в обробітку наша компанія, зробили два підживлення по озимих. Закрили вологу. Засіяли яру пшеницю. Нанесли переможний удар мишовидним гризунам на озимих ріпаках і пшеницях. Сьогодні ми запустили сівбу цукрового буряка. Готуємо сою – здійснюємо інокуляцію насіння до сівби. І не зупиняємося: рухаємося й рухаємося.

Після нещодавної наради аграріїв-виробників нашого регіону дещо переглянули і змінили структуру посівних площ. Дещо зменшили обсяги, відведені під кукурудзу. Оскільки не маємо зараз можливості з реалізації ячменю, площі під посіви цієї культури теж зменшили. Натомість – більше відвели під яру пшеницю. Площі під соняшник залишили без змін. Озима пшениці теж на рівні.

Кількаденне похолодання не завадило початку посівної, адже грунт має мінімальну біологічну температуру.  Поки сходів ярого клину ще немає. Та з часом набереться і температура грунту, і повітря, тож, переконаний, буде безперервний ріст.

Візуальний огляд стану озимих рослин засвідчив недостатність бору, тож передусім будемо вносити по літру бору на гектар. Але загалом з осені коренева система розвинена добре, листкова поверхня чиста (без хвороб). Особливо надихають посіви, зроблені за смуговою технологією грунтообробітку. Ріпак перезимував чудово. За цей рік суттєво змінилися параметри природньої родючості грунту на цих полях. Маємо чудові результати щодо динаміки вмісту доступних сполук азоту і фосфору та збереженню вологоємності й накопиченню  в грунті органічного вуглецю. Відтак і норми внесення добрив вдалося суттєво оптимізувати.