Точка зору

Європейський трипс значно здорожчив захист саду

Андрій Аргіров
агроном СФГ «Вікторія», Одеська обл.

Ще 10 років тому повністю зняти трипс з фруктових дерев та винограднику можна було однією обробкою альфа-циперметрином. Тепер для цього потрібна складна і дорога схема захисту. У нас зараз стало з’являтися багато західно-європейського квіткового трипса, він не наш, карантинний, швидше за все завезений — ми ж знаходимося в причорноморській портовій зоні.

З ним дуже важко боротися, тому що в Європі на ньому вже багато чого використовували, і він виробив стійкість практично до всіх ДВ. На нього потрібно працювати важкими в ціновому відношенні препаратами з гектарною нормою понад $100 за одну обробку, а їх буває потрібно дві і навіть три. Це сильно збільшує економічне навантаження.

У минулому році від цього виду трипса у нас сильно постраждали яблуні – через десять днів після цвітіння був спалах, і одна обробка не дала результату. Детально вивчивши питання, ми застосували повторну обробку, яка дала ефект, хоча яблука були вражені, і їхню товарну якість втрачено.

У нас інтегрована система захисту, тому ми намагаємося чергувати різні ДВ, щоб уникнути резистентності, особливо в боротьбі з такими шкідниками, як трипси, попелиця.

Важко дається боротьба з бур’янами, оскільки у нас полив. Вони також є рознощиками трипсу. Не перший рік використовуємо для боротьби з бур’янами десикант Макс. Відмінно працює: на третій день після обробки чітко видно відсихання бур’янів як дводольних, так і однодольних.