Точка зору

Як звільнити недобросовісного топа

Денис Черніков
юрист корпоративної практики, практики землі та нерухомості ЮФ Martyniv Law

Закон про товариства з обмеженою відповідальністю передбачає низку правових засад і механізмів, що дозволять запобігти фінансовим та репутаційним втратам компанії. Мова про корпоративну відповідальність, до якої можна притягнути недобросовісних посадових осіб – директора, фінансового чи комерційного директора, членів виконавчого органу, наглядової ради, ревізійної комісії, – що обіймають свої посади згідно з законом чи за статутом, і дії котрих завдають збитків бізнесу.

З нашої практики, найпоширенішими є такі дії:

  • Порушення порядку вчинення правочинів – значні правочини (для них керівник має отримати згоду чи схвалення вищого органу) та правочини із заінтересованістю (вони можуть бути невигідні для бізнесу, а в деяких випадках мати й корупційну складову).
  • Вихід за межі повноважень – посадовець ухвалив рішення, перевищивши повноваження.
  • Недобросовісні, нерозумні, недбалі дії, які шкодять бізнесу, і формально можуть бути вчинені без порушення порядку та в межах повноважень, але по суті мають негативний вплив на бізнес.

Власне, всі ці різновиди зловживань можуть проявлятися у найрізноманітніших комбінаціях і деталях.

Юридична реакція на порушення теж може бути різною:

Звільнення. Учасники ТОВ можуть ухвалити рішення про звільнення директора, незважаючи на умови трудового договору та вимоги законодавства про працю – у будь-який час та на будь-яких підставах.

Важливий нюанс – якість такого рішення. Формулювання підстав для звільнення можуть бути предметом детального аналізу та вивчення опонентами, якщо за трудовим договором передбачено на так званий «золотий парашут». Процедурні аспекти більш ніж важливі – якщо рішення про звільнення   буде ухвалено з порушеннями процедури (за «дефектним» протоколом, коли, приміром, забракло голосів), це може стати причиною його скасування. Звільнений посадовець матиме підстави не тільки через суд домогтися поновлення на посаді, а й заявити про відшкодування заробітної плати під час вимушеного прогулу.

Стягнення збитків. ТОВ або його члени мають право звернутися до суду з позовом до директора (посадової особи) про стягнення збитків, завданих його протиправними, недобросовісними, нерозумними діями.

Зразковим рішенням є Постанова Великої Палати Верховного Суду від 26 листопада 2019 року у справі № 910/20261/16, де суд погодився із висновками судів попередніх інстанцій, що відмова директора ТОВ «Газ «Ресурс» від дозволу на користування надрами не відповідає інтересам товариства, чим завдано збитки такому товариству у розмірі 1,5 млн грн.

Визнання договору недійсним. Дієвий механізм, якщо посадовець уклав договір, перевищивши повноваження або ж формально процедура дотримана, однак такий договір не відповідає інтересам товариства. За таких умов з позовом до директора (посадової особи)  звертається ТОВ або його учасники, котрим належить 10 і більше відсотків статутного капіталу ТОВ.

Посадовець, до якого позиваються, не має права представляти юридичну особу та призначати іншу особу для представництва юридичної особи в даній справі.

Велика Палата Верховного Суду в Постанові від 03 грудня 2019 року у справі № 904/10956/16 звернула увагу на те, що міноритарій, який вважає, що порушено його права вправі вийти з товариства, вимагати виплати йому вартості частки та подати позов до самого товариства та/або його учасників, якщо він вважає, що рішенням загальних зборів учасників товариства щодо відчуження майна йому було завдано збитки.

У таких кейсах важливою є не лише якість юридичних документів, а й побудова стратегії стосовно послідовності реакцій на протиправну, недобросовісну поведінку посадовців.