Точка зору

Як знизити собівартість виробництва молока

Богдан Баб’яр
директор департаменту молочного скотарства «Аграрної компанії 2004»

Собівартість за складом витрат найбільше впливає на собівартість виробництва молока.

В одному з наших господарств прямі витрати на виробництво 1 кг молока у 2022 року були найвищими у травні (7,2 грн) і червні (7,33 грн). Чому? Прямі витрати на виробництво продукції були найбільшими, але також вплинув менший обсяг валового надою. У березні ж того року прямі витрати на 1 кг молока склали 5,22 грн: прямі витрати були десь такі ж, але валовий надій на 30 тонн більшим. Тобто продуктивність впливає на формування собівартості.

Чинники, що впливають на продуктивність, визначають і методи зниження собівартості продукції за умови відповідної якості.

Годівля. Йдеться про збалансований раціон, якість кормів, доступність і якість води, менеджмент кормового столу. До слова, альтернативні корми (білки) дозволяють підвищувати продуктивність корів. На ринку є гарні, ефективні продукти.

Утримання та догляд. Тварина має утримуватися на підстилці, у комфортному середовищі; графік доїння повинен дотримуватися працівниками ферми, протоколи доїння.

Здоров’я. Господарство повинно мати програму вакцинації, здійснювати контрольні дослідження, аби вчасно виявити хворобу і застосувати правильну схему вакцинації. Ми в своїх господарствах досліджуємо і сечовину молока – це дозволяє відстежувати, чи правильно балансуємо раціон, чи потрібно опустити або наростити рівень білка тощо. Адже білок – найдорожчий інгредієнт у раціоні.

Облік. Напряму він не впливає на продуктивність, але якщо облік некоректний, недостовірні дані, то зрештою це позначиться на прийнятті рішень, а вони ж мають бути своєчасними.

Управління кормами – найважливіша стаття, на яку реально впливати. Так, ми проаналізували свої витрати по вагових контролерах у 2021 році. І виявилося, що перевитрати корму сягнули 3,2 млн грн. Хоча до того ніхто не переймався через те, що перевантажили то 10%, то 15%. А протягом року набігла така серйозна сума.

Технології. Технології повинні бути в усіх процесах, інакше про собівартість не може бути й мови. Ми на своїх шести молочнотоварних фермах дотримуємося технологічної карти. Вона складається з шести блоків: відтворення, здоров’я, молодняк, годівля доїння, комфорт. Після виконання певних робіт за протоколом (інструкцією) формується звіт на підтвердження виконання або для внесення даних у систему управління стадом.

Прямі витрати найбільше впливають на собівартість виробництва молока. У нашому господарстві, зокрема, така структура прямих витрат:

Засоби захисту тварин (медикаменти) – 9,1%. Ми використовуємо лише якісні препарати, за рахунок чого заощаджуємо на цій статті витрат. Адже не завжди дешеві ліки будуть дешевшими для здоров’я тварин.

Заробітна плата має частку 7,2%. Переконаний, на цьому не варто економити: працівники мають отримувати гідну оплату, що також добре позначиться на повній собівартості продукції.

Та найбільша частка в прямих витратах, звісно, належить кормам. У нас це 81,2%. Повна собівартість молока становить 9,61 грн/кг (без ПДВ).

Ми можемо впливати на собівартість і виробничими витратами (пальне, енергоносії тощо). Але наприкінці 2022 – початку цього року мало хто заощадив на цих статтях… Ми порахували, що робота на дизель-генераторах утричі дорожча, ніж від загальної мережі.

В «Аграрній компанії 2004» самостійним є кожен підрозділ, у тому числі напрям молочного скотарства. Між структурами діють ринкові відносини: попередньо складаємо прайс, визначаємо періоди виконання робіт. Так, інженерна служба надає нам транспортні послуги, послуги технічного обслуговування, ремонту техніки за ринковими цінами. Звичайно, це впливає на собівартість, і деякі послуги дешевше замовляти на аутсорсингу.

Для зниження собівартості виробництва молока необхідно знайти ресурси свого господарства і використати їх. До прикладу, на фермі є технологічна карта, якісний корм, але там вчасно не помітили, що не працює поїлка. І кошти на дорогий раціон та інгредієнти не відпрацювали наповну через те, що корова не спожила достатню кількість води, знизила рівень продуктивності.

У скотарстві ще чимало невідкритих джерел прибутковості. Ми у 2022 році започаткували компостувати гній ВРХ. Цей проєкт поповнив бюджет компанії додатковими 8,5%.

Важливий момент – моніторинг ринку: він має тривати постійно. У ситуації торішнього літа, коли шрот в Україні можна було придбати за 1,5-3 тис. грн, не потрібно було альтернативних білків, бо пропозиція була дешевою. Зокрема, ми закупили шрот на пів року, і таким чином змогли знизити собівартість.