Точка зору

Як на 50 га садів обійтися 17 працівниками

Алік Рябий
засновник ТзОВ «Рост-Р», Чернівецька обл.

На сьогодні маємо понад 50 гектарів садів. Вирощуємо яблука, груші, персики, абрикоси і черешню. Але обходитимося в-основному 14-17 працівниками, які мають дуже щільний графік і довгий сезон збирання врожаю. Чого тільки варті 17 гектарів черешні 18 сортів.

Про нестачу робочої сили зараз говорять усі садівники. У нас ситуація з цим — не виняток, а може й навпаки — більш критична, ніж в інших. 

Господарство розташоване біля міста Новодністровськ. І питання із робочою силою стоїть дуже гостро. Половина працездатного населення — на заробітках за кордоном, значна частина працює на ГАЕС з гарними зарплатами. 

У нас в Сокирянському районі на Буковині полів майже немає, суцільні сади. Землі мало, на пай припадає 60 соток. Весь колгосп — це 300-400 гектарів.

Я займався і досі займаюся будівельним бізнесом. У 2008 році ми з сім’єю взяли 10 гектарів поля і посадили яблуневий сад. 

З часом поступово збільшувалися площі, мінялися види садівництва.

Із новою ділянкою я підбирав плодову культуру та її сорт. При цьому враховував періоди їх плодоношення.

Якщо посадити 5 га черешні одного сорту — на збирання врожаю не знайти людей в усьому Сокирянському районі. 

Тим часом у черешневому садку 30-35 людей за день зібрати не зможуть більше, ніж на 40-50 сотках. 

Урожай черешні бажано зібрати за 3-4 дні, інакше ягода перестигає. Адже оптовий покупець повинен мати мінімум два дні на реалізацію. 

Тож поступово засадили 17 гектарів 18 сортами, які поступово плодоносять 43 дні. Завдяки особливому мікроклімату Дністровського каньйону, черешня достигає на 10 днів раніше, ніж у сусідніх господарствах. Найбільш ранній достигає 30 травня, найпізніший — 10 липня.Є ще більш пізні сорти, але вони ще не вступили у плодоношення.

Пізніше наших збирачів задіюємо на збиранні яблук.

Звичайно, після вступу в повне плодоношення садів теперішньою кількістю працівників не обійдемося. Але все одно будемо потребувати мінімум робочих рук.