Точка зору

Як ми формували свою оптимальну модель обприскування

Андрій Капріца
керівник ФГ «Флора А.А.» (Вінницька обл.)
Андрій Капріца

Ми придбали дрон для десикації соняшника, оскільки минулого сезону це було дуже актуально. Однак заявленої виробником продуктивності – 100-120 га/добу – на практиці не побачили. Вдалося досягнути лише 60 га/добу. Звісно, були деякі й наші помилки. Приміром, ми мали недостатньо продуктивний генератор, через що були простої близько 4-5 хв – а для дрона це досить багато. Втім, на мою думку,  навіть за іншого потужнішого генератора навряд чи вдалося б досягти вищої за 100 га/добу продуктивності. Чому? Бо мають значення ще й рельєф поля та його конфігурація. Дуже часто втрачається зв’язок, що спричиняє серйозні незручності. А в горбистій місцевості техніка за $20 тис. просто десь губиться.

Разом із тим, сьогодні обприскування дронами є чудовою альтернативою традиційній обробці посівів, коли погодні умови або фаза розвитку культури не дають змоги обприскувачу зайти в поле. Саме так ми вирішили питання з десикацією. Цьогоріч плануємо вносити фунгіцид на всіх ділянках із соняшником у фазу зірочки. І сусіднім господарствам також надаватимемо послуги. Придбаємо хороший генератор, з яким підвищимо продуктивність. А наступного сезону виділимо на кожній культурі по 10 гектарів і реалізуємо всю технологію вирощування, застосовуючи дрон, щоб переконатися в ефективності цієї техніки або ж навпаки.

Разом із тим, не можна заперечувати, що застосування дрона, дозволило нам вчасно зібрати соняшник, з нормальною вологістю. Ми навіть змогли заробити кошти на обслуговування та частково окупити агрегат. І це лише за половину сезону!

Також я підтвердив раціональність технології обприскування, над якою думав вже кілька років. Що я маю на увазі? Можна було б придбати самохідний обприскувач і закрити всі питання. Утім, я вважаю це недоцільним для такого невеликого господарства як наше. Звісно, дехто скаже, що й для обробітку кількох сотень гектарів фермери купують обприскувачі. Але я не бачу в цьому жодного сенсу, зважаючи на те, коли може окупитися  така техніка, вартістю близько $400 тис. Для роботи в наступному сезоні ми замовляємо якісний причіпний обприскувач, що закриває 70% площі посівів і дуже якісно працює. А на високорослих культурах будемо вносити ЗЗР дроном. І, на моє переконання, для нашого господарства це оптимальна модель обприскування. Тому від дрона ми не відмовляємося. Поставили його на зберігання й будемо наступного року працювати.

Щодо проблем зі зв’язком, то свої поля ми добре знаємо й швидко призвичаїлися працювати за таких умов. Найбільше незручностей виникає на чужих полях, господарі яких замовляють у нас послуги, бо ми не маємо контурів поля, не знаємо рельєфу. Крім того, не завжди вдається обробити поля протягом світлового дня. Як будемо вирішувати цю проблему? Ми купуємо мікроавтобус, на який встановимо площадку, й будемо ділити поле навпіл і таким чином працюватимемо. Оскільки витоптувань культур не відбувається, то можна виконувати різні маневри з дроном.

Працювали з нормою 6 л/га. Щодо якості обприскування питань немає, агрегат рівномірно покриває ділянку. Лише в перший день використання були деякі проблеми через те, що неправильно налаштували техніку, але потім виправили помилки і все пройшло більш, ніж добре.

Важливим нюансом є наявність вітру. Це велика проблема для дрона, тому ми стараємося не працювати за вітряної погоди. Проте були критичні моменти, коли доводилося це робити, втім, знесення крапель ми не помітили. Якість обприскування на наших полях було хороша.

Загальна моя думка щодо обприскування посівів з дрона – я вважаю, цей метод дає змогу точково закрити деякі завдання. Утім, до повної відмови від традиційного обприскувача використання дронів не призведе.