Точка зору

Як метод смугового посіву змінює поле?

Саймон Ревелл
менеджер по експортних продажах Claydon Drills

Компанія Claydon вже кілька десятиліть впроваджує власну технологію землеробства, що базується на прямій стрічковій сівбі з формуванням насіннєвого ложа за допомогою одного проходу сівалки з висіваючими органами культиваторного типу. Структура ґрунту є ключем до успіху технології, оскільки укорінення рослин і їх початковий розвиток мають вирішальне значення для досягнення і перевищення очікуваних урожаїв.

Від початку впровадження технології прийшло розуміння, наскільки складний і вразливий ґрунт, і що неправильно обрана технологія обробітку може завдати значної шкоди. Тому фермерам, які хочуть змінити підхід до землеробства, не варто хапатись за першу-ліпшу технологію, не вивчивши ретельно усіх її особливостей. Збереження врожайності під час впровадження нової системи посіву є ключем до прибутковості фермерського господарства. Тому необхідно запитати себе, який тип сівалки дозволяє щонайменше підтримувати врожайність на середньому рівні .

Зменшення ущільнення, аерація і створення дренажу в ґрунті у момент сівби мають важливе значення для забезпечення найкращого старту для рослини, оскільки ці фактори дозволяють кореням легко проникати крізь різні шари ґрунту, закладаючи основу для здорової і сильного рослини. Це усвідомлення привело до того, що засновник компанії Джефф Клейдон розробив метод прямого смугового посіву ще на початку цього століття. Він, як прогресивний фермер, усвідомив, що швидкий посів з мінімальним втручанням в ґрунт, але зі створенням комфортних умов для росту, допомагає вирощувати сильні рослини, що здатні протистояти екстремальним погодним умовам.

Клейдон обробляє важкі глинисті ґрунти в головному зерновому поясі на південному сході Великобританії, приблизно в 100 км на північ від Лондона. На його фермі майже не проводилося глибокого обробітку ґрунту протягом останніх двох десятиліть, при цьому рослинні рештки постійно повертаються у ґрунт. Цьому процесу сприяє 15-метрова пружинна борона та збільшення популяції хробаків – природних маленьких культиваторів. Обробка пружинною бороною повторюється в залежності від сезону і наявності бур’янів. Цей агрегат знищує бур’яни і падалицю, працюючи на глибині від 25 до 40 мм, створюючи шар мульчі над ґрунтом, забезпечуючи мікроклімат, який зберігає вологу і покращує умови для збільшення популяції черв’яків. Потім виконується сівба сівалкою Hybrid, яка забезпечує мінімальний рух ґрунту.

Серед переваг технології слід відзначити значну економію коштів за рахунок суттєвого скорочення операцій і проходів техніки по полю. Разом з тим заощаджується час у напружений осінній сезон. Ще однією дуже важливою перевагою є те, що ґрунт залишається незайманим через зональну обробку передньою лапою, а втрати вологи і CO₂ зводяться до мінімуму. Менша кількість сонячного проміння та скорочення механічного впливу зберігає ґрунтову біоту. Нори черв’яків та кореневі канали залишаються недоторканими, забезпечуючи аерацію і дренаж на значну глибину.

За роки досліджень на власній фермі, а також в інших господарствах, де застосовувалась ця технологія, стан ґрунту значно покращився. Фермери відзначають підвищення вмісту органічних речовин і органічного вуглецю. Ґрунт стало легше обробляти, покращилася здатність сільськогосподарських культур справлятися з екстремальними погодними умовами. Культура, посіяна смуговим методом захоплює більше сонячного світла, тому фотосинтез є оптимальним, гарантуючи, що рослина поглинає максимальну кількість CO₂. Корені легко розростаються в профілі ґрунту, збираючи поживні речовини і вологу в міру використання більшої частини ґрунту. Такі результати смугова сівалка Claydon продемонструвала у багатьох регіонах на всіх типах ґрунтів і за різних погодних умов.