Техніка

Технологія вирощування opti-till від компанії CLAYDON зберігає здоров’я і продуктивність ґрунту

Смугова технологія по-англійськи

Смугова технологія по-англійськи

Технологія вирощування opti-till від компанії CLAYDON зберігає здоров’я і продуктивність ґрунту, зменшує операційні витрати й заощаджує час. 

Проблема зміни клімату турбує більшість розвинених країн світу. В Україні над цим питанням почали замислюватися тільки протягом останніх років, а в тій самій Європі вивчають проблему на рівні держав і міжнародних організацій. І для цього справді є підстави: наприклад, 2019 рік за температурними показниками став рекордним — за всю історію спостережень такого теплого року ще не фіксували. Багаторічні дослідження показують, що ситуація навряд чи покращиться, і планеті загрожує подальше зростання температур і кліматичні трансформації. 

Друга глобальна проблема полягає в активному зростанні кількості населення планети. За прогнозами, до 2050 року землян стане 9,5 млрд. Уже на 2018 рік кожний 9-й житель планети стикався з дефіцитом їжі. Це спонукає аграріїв світу збільшувати інтенсивність вирощування сільгоспкультур. Протягом останніх 20 років площі угідь зросли на 16%, удвічі збільшилися площі під зрошенням, і майже у три рази збільшилося виробництво аграрної продукції. 

Незважаючи на те, що Україна має одні з найкращих ґрунтів у світі, через низьку технологічність та високу популярність оранки виникає проблема з їх ерозією, деградацією та виснаженням. Ураховуючи прогнози міжнародних організацій, виснаження ґрунтів до 2070 року буде на 30% більшим, ніж було у 2015 році. В нашій країні 71% земель використовується для вирощування сільгоспкультур, і 78% цих площ обробляють плугом. Спеціалісти держґрунтоохорони стверджують: щорічні втрати органіки з ґрунту становлять у середньому 0,65 т/га. Також близько 51% сільгоспугідь підпадають під дію вітрової або водної ерозії. Втрати від недоотримання врожаю залежно від ступеня деградації або ерозії можуть сягнути від 20 до 50%, що в перерахунку на гроші — 30 млрд грн. Таким чином, на сьогодні «класична» система обробітку ґрунту нагадує міну уповільненої дії, що має велику потенційну загрозу спустошення земель і втрати їх цінності як основного засобу виробництва. 

Світ прийшов до розв’язання проблеми у вигляді відносно нових систем обробітку ґрунту — нульової та смугової. Саме через смугову технологію обробітку компанія CLAYDON намагається захистити ґрунт і зберегти його хімічне, фізичне та біологічне здоров’я. У світі існує група дослідників, які беруть участь у тривалому проєкті з вивчення клімату та його впливу протягом 2015– 2024 років. Серед них учені з Кембриджського університету. Компанія CLAYDON також бере участь у цих дослідженнях, бо розташована всього за 15 км від університету Кембридж і, маючи поруч власні землі, може використовувати їх для випробувань. 

Компанію CLAYDON 2003 року заснував Джеф Клейдон — фермер у шостому поколінні. Окрім вирощування сільгоспкультур він активно вів дослідницьку роботу і з 2003 року започаткував технологію opti-till. Ще 17 років тому він обробив усі поля глибокорозпушувачем (технологія дозволяє використовувати це знаряддя за потреби), і відтоді на полях Клейдона працювали тільки пружинна борона, сівалка і коток. 

Насправді головною метою створення такої системи обробітку та, власне, спеціальної сівалки, на той час була не структура ґрунту і не екологія. У ті часи в Англії панувала криза, і багато сільгосппідприємств банкрутували через низькі ціни на аграрну продукцію. Джеф вирішив оптимізувати свій бізнес і розпочав пошук найбільших статей видатків. Коли з’ясувалось, що найбільше грошей витрачається на культивацію та сівбу, фермер спрямував зусилля саме на зміну цих операцій. Пам’ятаючи про власний досвід роботи за нульовою технологією (не завжди успішний), Клейдон вирішив іти шляхом смугового обробітку. У результаті була запатентована передня розпушувальна лапа, що стала головною особливістю першого прототипу. 

Загалом технологія opti-till складається з чотирьох операцій. Починається все зі збирання врожаю з рівномірним розподіленням рослинних решток по всій площі поля та зрізання культури-попередника на висоті 12 см. Одразу за комбайном на швидкості 25 км/год працює пружинна борона, що покращує рівномірність розподілення рослинних решток, а також здійснює мікрообробіток ґрунту на глибину до 3 см з одночасним провокуванням проростання падалиці та бур’янів. Також виконується розподілення решток по міжряддях, щоб уберегти ґрунт від потрапляння прямого сонячного проміння та втрат вологи. За тиждень або два падалиця проростає, після чого знову працює пружинна борона. На стадії одного листочка небажана рослинність легко «вичісується». На цьому підготовка поля завершується, і починає працювати сівалка. Окремий коток використовують за сівалкою тільки за потреби — залежно від структури ґрунту та його вологості. У перезволожених умовах його не застосовують. 

Передня розпушувальна лапа сівалки CLAYDON Hybrid drill

Основною перевагою технології opti-till є зменшення операційних витрат у 2,5– 3 рази — власне те, до чого прагнув Джеф Клейдон. Це досягається зменшенням проходів техніки й економією пального. Наприклад, для роботи із 6-метровою сівалкою витрачається 6,6 л/га. В Україні залежно від умов витрати отримували в межах 7,3–14 л/га. Пружинна борона завширшки 15 м працює з 300-сильним трактором і витрачає всього 2 л пального на гектар. Загальні витрати трьох агрегатів — 18 л/га. Також до економії слід додати обслуговування й ремонт. Тут треба подумати, скільки коштує ваша сьогоднішня технологія в плані витрат і яка ціна володіння наявною технікою. 

Ще одна перевага технології opti-till полягає у зменшенні витрат часу. Українські господарства все більше звертають уваги на скорочення витрат часу на виконання технологічних операцій і спрощення адміністрування. Тобто коли одну сівалку можна використовувати на більшій площі, загалом це призводить до зменшення кількості техніки й персоналу. З технологією opti-till і технікою CLAYDON на сівбу одного гектара витрачається 26 хв. 

Коли виникає потреба перейти на іншу технологію, в аграріїв одразу виникає питання: чи не зменшиться врожайність? Для цього неодноразово робили порівняльні посіви на агрофірмі родини Клейдон і сусідніх господарств (південний схід Англії), де середньорічні опади — 600 мм. За 10 років спостерігання (з 2006 по 2016 роки) поля, що обробляли за технологією opti-till, дали 9,4 т/га пшениці, а за традиційною технологією — 8,6 т/га. Хоча в перші роки технологія opti-till може і не приносити «плюсів», лишаючи врожайність на рівні традиційної технології, і тільки на 3-й або 4-й рік фермер побачить збільшення врожайності. В Україні технологія opti-till і сівалка CLAYDON уже працюють, і перші результати показали, що врожайність не відрізняється від тієї, що була отримана за мінімальної технології. До того ж зменшили витрати на гектар на 2000 грн. 

Також в Англії виконували порівняння в сухий (390 мм опадів) і вологий (723 мм опадів) роки. В першому випадку приріст за технології opti-till проти традиційної становив 26%, у другому — 6%. Тобто технологія opti-till дозволяє зберегти врожайність насамперед за посушливих умов. 

Сівалка CLAYDON працює за такою схемою: спочатку рухається прорізний диск, за ним працює розпушувальна лапа, яка прибирає локальні ущільнення, аерує ґрунт і робить дренаж для майбутніх опадів, щоб ті не лишались у зоні розташування насінини й просочувались у прикореневу зону. Також розпушувальна лапа закладає добрива. Лапи розташовано у два ряди, що дає змогу працювати з великою кількістю рослинних решток без забивань. 

Приклад висіву сівалкою CLAYDON Hybrid drill

В Україні навіть проводили випробування сівалки CLAYDON на полі з мокрою соломою (8 т/га), і вона впоралась із завданням. До речі, інші агрегати, які привезли для випробувань, працювати в таких умовах не змогли. Ширина міжряддя — 32 см, або можна сіяти на всю ширину лапи, тоді рядок буде шириною 17см а міжряддя 15см. Якщо висівати лапою 12 см, то міжряддя буде 20 см. 

Перевагою здвоєного рядка є значно більша площа живлення. Коренева система отримує кращі умови для розвитку, і за однакової норми висіву культура може дати значно більший урожай. Після висівних сошників можуть рухатись вирівнювальні щитки та коточки або вирівнювальні щитки та штригельна борона. 

Добрива закладаються в зону росту кореневої системи або зверху насіння. Також є можливість одночасно підживлювати два горизонти. Після проходу сівалки стерня міжряддя й рештки зостаються на місці, що допомагає затримувати вологу та запобігає вітровій і водній ерозії, зберігає структуру ґрунту, збільшує кількість органіки на полі. Просідання ґрунту внаслідок проїздів техніки зменшується, поля стають більш вирівняними. 

Анатолій Пензін, представник компанії CLAYDON в Україні   

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ