Точка зору

Вирощування ріпаку в зоні ризикованого землеробства потребує експериментів

Анатолій Тиховод
директор ТОВ АФ «Ольвія» та ТОВ «Агро-Давидівка» (Запорізька обл.)

У Приазовському районі, де ми господарюємо, нині у розпалі сівба ріпаку, адже зволоженість ґрунту тут оптимальна. Натомість у Якимівському давно не було продуктивного дощу, так що тутешні поля поки чекають своєї черги. Загалом цього року під озимі плануємо відвести не менше 5 тис. га, тобто майже 70% площ, із яких озимий ріпак займатиме 1 тис. га. Культура дуже вибаглива, особливо на старті, тому пильнуємо, щоб урахувати всі нюанси – від вологозабезпечення й строків сівби до способу обробітку ґрунту та вчасного внесення добрив і ЗЗР.

Багаторічний досвід вирощування озимого ріпаку в зоні ризикованого землеробства підштовхує до пошуків нових підходів і моделей технології. Наприклад, цього року експериментуємо зі способами обробітку ґрунту під сівбу цієї культури: на половині площ застосували класичну технологію (дискування), на іншій половині випробовуємо no-till. Зокрема, на полях, ближчих до моря, де часті шквальні вітри прискорюють випаровування вологи, ріпак сіємо одразу по стерні, щоб хоч трохи захистити ґрунт від вітру.

Я вважаю, що головні умови для доброї перезимівлі ріпаку – це якісні дружні сходи, отримані вчасно, раннє підживлення і вчасний захист від хвороб та шкідників.

Цьогоріч плануємо підживлювати ріпак за класичною технологією у три етапи – спочатку вносимо фосфорно-азотні добрива, потім звичайним розкидачем – азотні, а далі плануємо підживлення по листу. Норму підживлення визначаємо за картограмами, рівнем зволоженості ґрунту та історією полів. Важливо знати, на що здатне кожне поле, щоб дати більше добрив там, де високий потенціал, і не витрачати ресурси намарно там, де це не дасть результату.  

Оскільки цього року у Приазовському районі непогані запаси вологи, тут озимий ріпак будемо підживлювати більшою нормою, ніж зазвичай, тоді як у Якимівському все залежатиме від подальших погодних умов.

Важливо також, щоб ріпаки увійшли в зиму захищеними від бур’янів. Для цього в господарствах «Ольвія» та «Агро-Давидівка»застосовуємо і механічний спосіб боротьби – тобто правильний своєчасний обробіток ґрунту, і хімічний – вносимо Раундап, чекаємо, поки подіє, а потім сіємо.

Якісне насіння – ще одна важлива складова доброго врожаю ріпаку, тому обираємо виключно перевірених виробників. Норма висіву за суцільної сівби в нас становить 500 тис./га, за широкорядного (міжряддя 50 см) – 350-400 тис./га.

Не можу сказати, що ріпак – проста у вирощуванні культура, особливо для півдня України, де для отримання врожаю потрібно постійно експериментувати і вдосконалювати технологію . Втім, вона необхідна в сівозміні, в тому числі для регулювання деяких бур’янів і шкідників на інших культурах.