Точка зору

Власне комбікормове виробництво вигідно завжди

Микола Демчак
директор компанії «Сій Добро»/Buschhoff Україна

На мою думку, будь-які господарства, незалежно від розмірів, можуть розглядати питання створення власного комбікормового виробництва. До прикладу, для господарств із 30-40 коровами чи 50 свинями це буде мініустановка, для підприємства з 2 млн голів курей – геть інша.

Та, на жаль, невеликі господарства у нас перебувають на межі своєї рентабельності, і в них не вистачає виручки, аби дозволити собі встановити якісне західноєвропейське обладнання.

Для середніх господарств (від 450 голів ВРХ) власний комбікормовий завод – набагато цікавіший. Так, сегмент господарств, де працює Buschhoff, – від 400 корів, або 200 свиноматок, або 100 тис. несучок/бройлерів і більше.

Будь-який корм, виготовлений на власному комбікормовому заводі, краще, ніж куплений у великих виробників – передусім завдяки можливості контролювати його якість. Господарство знає, яке зерно та який шрот використовувалося для комбікорму. А вітчизняні тваринницькі господарства переважно займаються ще й рослинництвом, і вирощування власної сировини спрощує процес виробництва комбікорму.

До того ж власне комбікормове виробництво завжди вигідно. Ми прораховували строки окупності – це два-чотири роки за умови власної сировини. Коли сировина покупна, термін трохи довший – п’ять-шість років.   

Так, за свідченнями господарств, які перейшли з покупного комбікорму на власний, побудувавши завод, вони почали давати його на 2 кг менше на корову. При цьому надої молока збільшилися на 2 л. Це стало можливим тільки завдяки тому, що зоотехнік розробив потрібний йому раціон і в точності отримав його на власній установці.

Зважте також: для виробництва дробленого комбікорму витрачається 6-7 кВт/тонна, для гранульованого – 50-70 кВт/тонна, це – дуже енергоощадна установка.

Комбікорм, вироблений на власному заводі господарства, можна також продавати невеликим  фермерам із того ж району. Тоді покупець, який зазвичай знайомий із колегами, може простежити його склад і якість. Зокрема, на заводах Buschhoff є можливість роздрукувати протокол змішувань.

Наостанок зазначу, що мені ще не доводилося чути нарікань з боку господарств на те, що власний комбікормовий завод виявився недоцільною інвестицією – ані про наші заводи, ані про інших виробників.