Точка зору

Відсутність електрики позначиться й на ціні на продукцію

Іван Томич
голова Союзу Українського селянства

Українські фермери працюють понад усе – під час обстрілів, ракетних ударів й навіть попри тимчасову окупацію. Але… наразі у країні агропідприємства стикнулися із відключенням електроенергії.

Наразі складно прогнозувати, яку шкоду зазнали аграрії через відключення світла.

Переважна більшість виробників зараз працюють у полях на збиранні зерна: кукурудзи, сої, соняшника тощо.

Враховуючи карколомні зміни, спричинені рф, відсутність електрики суттєво поки що не впливає на оранку. Але на зберігання овочів, фруктів, переробку м`яса й молочної промисловості, переробку соняшника тощо, це досить серйозно впливає. Відповідно, це впливатиме на насичення ринку, а також цінову позицію.

Зрозуміло, що кожен намагається убезпечити себе. Хтось використовує вітрову енергетику, хтось купує генератори… Але це всього лише запобіжник…

Наразі відбувається збирання кукурудзи, яка потребує досушки: кожен перебій з електрикою завдає елеваторам не тільки додаткових витрат часу, а й палива. У сучасних умовах, враховуючи те, що збирання зернової вже є збитковим, сушіння кукурудзи призводить до ще більших збитків. Те ж ми можемо казати й про пшеницю та сою.

На мій погляд, жорсткий графік відключення від енергопостачання у сучасних умовах є ледь не є єдиним виходом стабільної роботи агропідприємств. Звісно, краще б цієї проблеми не було. Але… коли підприємство впевнено у часі й орієнтується щодо графіку відсутності енергопостачання у регіоні, в нього вже є готовність до цієї події. Тому виробник буде підлштовуватися під цей графік, розподіляючи роботи із урахуванням певних складнощів. Але навіть жорстокий, із запасом, графік відключень, ніж непрогнозована подальша електрики.