Точка зору

Від змін до грантової програми легше не стало

Олександр Матвієць
Голова асоціації «Укрсадпром»

Ми сподівались, що за 6 місяців дії програму грантової підтримки садівників з боку держави вдосконалять для садівників. Інакше для кого ж вона розроблена? На мою думку, зміни до програми, що відбулися, не зробили легше долю садівників. Жодна пропозиція асоціації не була врахована.

Єдине завдання цієї програми – створення робочих місць та сплата податків – інших не ставилося. Тому більш немає і ніяких вимог для її виконання. Проте чиновники починають видумувати, як «покращити» нам життя: наказами нав’язують умови створення водозабору, шпалери, влізають у технології. Не повинно так бути. Ми вже пройшли «совдепію», коли нам диктували, скільки, чого і де сіяти, і зараз знову повертаємось до цього.

У Польщі кажуть, що вони це вже проходили, проте зараз вже немає ніяких дозвільних документів, щоб побудувати модульну теплицю. В Україні ж треба робити типовий проєкт, який затверджений наказом міністра та й ще заплатити за це 10 тис. грн.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р. № 738, якою затверджений «Порядок надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства», визначено п.4, що гранти надаються на будівництво модульної теплиці. Але незрозуміло, яким нормативним документом визначено термін «модульна теплиця». Діючі норми ДБН В.2.2-2-95 «Будинки і споруди. Теплиці та парники» не поширюються на модульні теплиці, які не можна вважати об’єктом тимчасового будівництва і не потребують дозволу на будівництво чи повідомлення.

З цих всіх причин у нас така мізерна кількість заявок на гранти з побудови теплиць.

У складні часи весною 2022, коли садівники сьогодні доглядали сад, а завтра брали в руки автомата, вони ще й змогли закласти «Сади перемоги». Але вони чомусь не проходять за умовами грантової програми! Хоча люди вклалися в обладнання, шпалеру, а ще чотири роки його доглядати до повноцінного плодоношення. То чому не можна їм це компенсувати?! Треба мати повагу до людей, які працюють на нашу державу.