Точка зору

Успішний бізнес будується в першу чергу на цінностях

Ігор Шилюк
генеральний директор компанії Cygnet

Створити українське, прозоре й прибуткове виробництво цілком реально, якщо будувати його на фундаменті однакових цінностей. Основу нашої компанії ми заклали ще на етапі формування команди керівників за напрямами діяльності.

Одна з основоположних цінностей Cygnet — це раціональність. Наприклад, ми розуміли, що для ефективного використання земельного банку потрібно робити його кучним. Тому сформували два кластери: 24 тис. га — це сусідні райони Житомирської та Вінницької областей і 10 тис. га — три господарства на Хмельниччині.

У 2015 році прийняли рішення відмовитися від земель на Хмельниччині та наростити земельний банк у центральному регіоні. Реалізувати задумане вдалося у 2018-му, коли агрохолдинг добрав 5,5 тис. га на Житомирщині «поле в поле» із землями, які уже обробляв. На сьогодні земельний банк нашої компанії становить майже 30 тис. га.

Утілити амбітні плани компанії здатна тільки команда професіоналів, які готові постійно підіймати планку й досягати поставлених завдань. Не менш важливо, щоб кожен із них умів ефективно налагодити комунікації та взаємодіяти з іншими членами команди. Командна робота — це ще одна цінність Cygnet. Тому, підбираючи людей, оцінюють не лише компетенції, а й те, чи близька їм корпоративна культура, яка сформувалася у компанії.

Я завжди намагався створити таку атмосферу, у якій усі можуть вільно поговорити про помилки. Бо невчасне визнання помилки, її приховування чи ігнорування тільки погіршить ситуацію й уплине на загальний результат. Тому ми відкрито обговорюємо проблеми та командно ухвалюємо найоптимальніше рішення, враховуючи досвід і професійні знання кожного.

Мотивує працівників не лише відчуття персональної відповідальності за досягнення спільного результату, а й створення середовища, у якому кожен може професійно розвиватися, ставити вищі цілі та досягати їх. За приклад професійного росту, підтвердженого результатом, можна взяти ріст урожайності кукурудзи: ще в 2012-2013 роках бюджетували 7,5 т/га, а на сьогодні ми вже бюджетуємо по 9,5 т/га.

Агрономи самі собі підіймають планку. Ця мотивація — досягнення показників, про які раніше навіть не мріяв, на мою думку, не менш важлива, ніж річна премія.