Точка зору

Уникаємо помилок при Strip-till

Михайло Шкатула
Головний інженер Групи компаній «Агрейн»

Як уникнути помилок під час першого впровадження технології Strip-till? В Україні широко застосовують різні системи обробітку ґрунту, і кожна з них має свої сильні і слабкі сторони. Технологія Strip-till поєднала переваги кожної з систем і стала актуальною для вирощування просапних культур. При цьому вона дозволяє значно економити дорогі ресурси і, мабуть, найголовніше – при даному способі обробки землі зберігається її природна родючість і знижується ризик утворення вітряної і ґрунтової ерозії.

Якщо пояснити просто, то Strip-till – це обробка не всього поля, а тільки окремих смужок. У розпушену смугу одночасно з внесенням добрив вноситься і насіннєвий матеріал, завдяки чому рослини в період активного росту і розвитку отримують усі необхідні поживні речовини в достатній кількості прямо під коріння. Тим самим розвивається потужна коренева система, що сприяє отриманню високого врожаю в майбутньому.

Проте нерідко аграрії допускаються помилок під час першого впровадження технології Strip-till. Вона досить складна, тому, вимагає, як і будь-яка інновація, певної кваліфікації агрономів і механізаторів, оскільки при її застосуванні необхідно враховувати декілька факторів.

1. Застосовуйте навігацію

Якщо немає системи автоматичного керування RTK, важко залишитися в рядку, особливо в полях неправильної геометричної форми. Ми повинні розуміти, якщо насінина зміщується від нарізаної смуги, то можна однозначно очікувати зменшення врожаю. Все буде залежати від того, наскільки часто сівалка буде потрапляти в стрічку.

Іноді виникають труднощі з полями, де після обробітку залишається занадто велика кількість рослинних залишків. Вони забивають собою міжряддя і, якщо трохи відхилитися від правильного курсу, при посадці виникнуть ускладнення. При використанні технології GPS такої проблеми немає. Можна з точністю визначити, де потрібно сіяти насіння, не відхиляючись від центру внесення добрив і не збиваючись з очищеної смуги.

2. Вибирайте поля, які підходять для Strip-till

Найпоширеніша помилка з провадження смугового обробітку – це його випробування у непризначених для цього полях. Або використовують на дуже перезволожених ґрунтах, на яких краще застосовувати класичний повнозахватний обробіток, або ж на полях, в яких рельєф має надто великий нахил, що ускладнює можливість різати смуги за правильною траєкторією і при посіві залишатися в ній.

При аналізі стану свого поля, слід враховувати такі фактори:

Рівень щільності ґрунту. Ущільнення обмежують проникнення води і повітря всередину, заважають рости корінню і сприяють осушенню верхнього шару ґрунту. Як з’ясувати наскільки забитий ваш ґрунт? Для цього потрібно викопати кілька отворів на різних ділянках поля. Таким чином вдасться визначити, де зосереджено ущільнення і яка його глибина, або провести електромагнітне сканування ґрунту. На підставі отриманих результатів можна підібрати оптимальний інструмент.

Правильний розподіл рослинних залишків. Робиться це шляхом посіву культури в те місце, яке до цього служило міжряддям. Таким чином залишки будуть розміщуватися по всьому полю, не забиваючи ґрунт.

3. Обробляйте поле залежно від системи живлення та типу ґрунту

Застосування даної технології восени залежить від 2 факторів:

•  якщо використовувати фосфорно-калійні добрива, то бажано технологію Strip-till проводити восени, оскільки в осінньо-зимовий період добрива розчиняються і вступають у реакцію з ґрунтовим розчином;

•  якщо наявні важкі ґрунти, то відповідно необхідно зробити осінній обробіток ґрунту.

Весною залежно від типу ґрунту виникає необхідність оновлення стрічок. Для цього можна застосувати два варіанти:

•  повторити операцію тим самим агрегатом. Це дає можливість вносити азотні добрива в стрічку перед сівбою, але збільшить витрати палива;

•  обладнати сівалки активними розгорточами по типу CleanSweep. Це вирішить питання з розпушуванням ґрунту на глибину 4-5 см, знищення ґрунтової кірки і очищення від пожнивних решток стрічки, які утворилися в осінньо-зимовий період.

4. Дотримуйтесь рекомендованої швидкості і характеристики агрегату

На якість обробітку агрегатом Strip-till впливають три основні фактори:

1.  Швидкість

2.  Тип ґрунту

3.  Характеристики агрегату

Практично все навісне та причіпне обладнання реалізується із зазначенням рекомендованої швидкості роботи. Однак більшість операторів, з тих чи інших причин, її ігнорують. Якщо допускати таку помилку при роботі з агрегатом Strip-till, то жоден із компонентів обладнання не буде працювати правильно.

Якщо трактор буде їхати повільніше, ніж потрібно, то це може призвести до некоректного функціонуванням сошників, поганого очищення рядків (не всі залишки будуть вимітатись з рядку), недостатнього подрібнення ґрунту. Якщо ж навпаки, машина перевищує рекомендовану швидкість, то розкид залишків буде надмірним, більшість відлетить у сусідні рядки. Добрива додаватимуться нерівномірно.

Найкраще рішення – дотримуватися рекомендованої швидкості роботи. Для цього звичайно знадобиться трактор, який відповідає вимогам по потужності. Як альтернатива, можна придбати агрегат з більш широкою смугою обробітку, або запустити в роботу кілька машин.

5. На стан подрібнення впливає гострота ножів

Варто звертати увагу, аби подрібнення пожнивних решток було якісним і рівномірно розподілялися. На стан подрібнення впливає гострота ножів, стан рослинних решток і конструкція подрібнювача. Тут можна повпливати лише на перший фактор, вчасно поміняти ножі, і це принесе 50% успіху.

6. Правильний підбір налаштування оснащення

Ще однією частою помилкою є неузгодженість між обладнанням, неповна сумісність. Потужність трактора, системи моніторингу, сівалки, або інше навісне обладнання – все це повинно в повній мірі взаємодіяти з агрегатом смугового обробітку.

Вибір на користь найбільш дешевих машин і адаптація старого обладнання під новий метод оранки призводять до можливих збоїв у сівбі, внесенні добрив, нерівномірного обробітку і недостатньої тяги. Тому краще один раз інвестувати в якісне обладнання і надалі не турбуватися про якість й кількість врожаю.

7. Уникайте ущільнення смуг

Після того, як обробили стрічку, уникайте наїзду на них шинами обприскувачів та інших агрегатів. Це допоможе уникнути ущільнення насіннєвого ложа та проблем у подальшому при вирощуванні с/г культур. Система автоматичного керування RTK також допоможе контролювати рух агрегатів по полю та мінімізувати ущільнення.

8. Очікуйте на бур’яни

Деякі бур’яни та шкідники почнуть з’являтися через меншу площу обробленого поля, тому потрібно подумати про бур’яни. Слід застосовувати гербіциди для вдалої реакції на зміну видів бур’янів, які можуть вам траплятися.