Точка зору

Укриття винограду на зиму

Анатолій Бачинський
виноградар, селекціонер

Якщо у вас є сорти винограду, що вже ростуть, саме час подбати про укриття кущів на зиму. Незважаючи на те, що багато нових сортів винограду витримують морози до -24…-26 ºC, вони все ж таки вимагають легкого укриття.

Виноградна лоза стійко переносить граничні для сорту морози, але сильно страждає від сильного вітру у цей момент, зледеніння, замокання та зимових відлиг. Для укриття кущів виноградарі використовують будь-які підручні матеріали: руберойд, шифер, плівку. Не можна для укриття використовувати листя – воно взимку підмокає та гниє.

Дехто радить кущі землею, але, на жаль, це не для нас. У північних та центральних областях України відбувається випрівання бруньок, ураження лози гниллю, розтріскування. Найбільш простий та доступний спосіб укриття для любителів – плівкою. Робиться це так: зв’язуються лози у фашини, пригинаються до землі, притискаються дугами із дроту, зверху накриваються плівкою, яку треба закріпити з боків дошками або землею.

Протягом зими, у разі відлиги, плівку тимчасово відкривають з боків для провітрювання лози. Намагайтеся накрити так, щоб лоза не торкалася плівки. Перед укриттям бажано обробити лози мідним купоросом, а також землю в районі куща. Використовують 3%-ний водний розчин мідного купоросу, тобто 30 г/л. Цим ми знищимо хвороби та шкідників, зменшимо інфекцію на ділянці.

Тут також виникає два головні питання: коли вкривати виноград і коли краще обрізати кущі – навесні чи восени? Не можна поспішати, однак, і не можна затягувати з цим. Якщо земля сильно промерзне, то вкривати буде складно та холодно.

Обрізання старих кущів зазвичай роблять восени, але молоді кущі краще обрізати навесні. Тоді буде ясно, чи добре кущ перезимував, чи збереглися бруньки не ушкодженими. Можна також проводити обрізку всіх кущів навесні. Робити це треба дуже рано – на початку березня, інакше лоза на зрізах сильно виділятиме пасоку, і кущ може висушитися.