Точка зору

Треба інвестувати у збільшення поголівʼя корів

Андрій Табалов
генеральний директор молочної компанії «Волошкове поле»

Наша компанія – великий переробник молока. Ми розраховуємося з нашими постачальниками, виробниками молока, в середньому впродовж п’яти днів. Середній термін розрахунку ритейлерів з нами – 51 день. Саме тому на 1 листопада цього року борг торговельних мереж перед нашою компанією сягнув 175 млн грн, із яких 60% – це собівартість молочної сировини. А це понад 100 млн грн!

Ці кошти фермер, у якого ми закуповуємо молочну сировину, міг би інвестувати в будівництво двох корівників на 200 голів ВРХ кожен і щодня виробляти до 8 тонн молока. А так ці кошти утримують у себе торговельні мережі.

На моє переконання, щоб Україна знову стала потужною молочною державою, треба інвестувати у збільшення поголівʼя корів. Так зростання обсягів виробництва молочної сировини дозволить знизити ціни на молочні продукти, зробити їх доступнішими для українців.

Та щоб фермери могли розвивати свої господарства, їм потрібні кошти. Тому ланцюжок виробник – переробник – ритейл має працювати безперебійно, кожна ланка має вчасно виконувати свої зобовʼязання. Тільки в тісній співпраці ми зможемо зберегти і в майбутньому розвинути нашу молочну галузь.