Точка зору

Тепличний сезон ми ще не почали

Володимир Бабак
фермер, Київська обл.

До повномасштабного вторгнення ми вирощували ранні та пізні овочі в кількох теплицях у Рокитнянському районі Київської області: до 3 соток огірків і 4 сотки томатів.

Наші овочі дуже подобалися покупцям через відмінний смак і товарний вигляд. Зокрема, ми вирощували гібрид огірка Амур F1, покупці його люблять, але він доволі вибагливий до температури ґрунту і довкілля, тому для таких рослин потрібно створювати оптимальні умови. 

Минулого року, коли почався масовий наступ росіян, ми перші кілька днів сумнівалися, чи варто висаджувати розсаду на постійне місце в теплиці. Адже розсаду ми щороку вирощуємо самі, за надранньою продукцією не женемося, намагаємося зловити оптимальну ціну. Коли стало зрозуміло, що наші ЗСУ змогли стримати наступ, за що ми їм безмежно вдячні, то знову взялися за догляд за рослинами. Тоді в нас проживали переселенці з Боярки, тож вони допомогли нам висаджувати розсаду. 

Ціна на тепличні овочі минулого року була високою через те, що до нас не змогли доїхати Херсонські й Запорізькі томати й огірки. 

Навіть останні томати з першого тепличного обороту, неідеального товарного вигляду, порепані й потріскані, ми продавали по 20 гривень за кілограм. Такої ціни в цей період на овочі такої якості ніколи не було.

Восени ціна на огірки й томати теж була доволі непоганою. Причини – ті самі, як би сумно це не звучало.

В огірковій теплиці ми ще 10 років тому облаштували підігрів ґрунту: по периметру теплиці та під кожним рядком рослин проклали труби, якими циркулює тепла вода. Для опалення використовували дрова. Але нині опалювати теплицю для вирощування розсади — надто дорого.

Планували вирощувати розсаду в літній кухні, але для цього її потрібно якісно досвічувати. А зі світлом — величезні проблеми, про це знають по всій Україні. Купувати генератор за 50 тис. грн для досвічування рослин наша родина поки не готова. Адже часи складні, невідомо, чи така інвестиція окупиться.

Тож ми й досі в сумнівах, коли варто починати тепличний сезон. Вирощувати овочі плануємо, але старт висіву насіння на розсаду поки відкладаємо через непевність. Краще почати пізніше, але з більшою ймовірністю отримати міцні здорові рослини та якісні плоди.