Точка зору

Технологічна карта виробництва якісного молока має бути в комплекті документів для кожної сімейної ферми

Оксана Прокопенко
технологиня з виробництва та переробки м’ясо-молочних продуктів, сертифікована аудиторка систем харчової безпеки

Сімейна молочна ферма як новітня форма виробництва потребує супроводу фахівця з харчової безпеки на старті проекту, аби одразу намагатись отримати якість молока без потреби виправляти помилки згодом.

Технологічну карту виробництва якісного молока необхідно просто включити в комплект документів для кожної сімейної ферми, в тому числі для наявних.

Розроблення такої карти на основі вимог НАССР одночасно вирішить питання і високої якості молока, і юридичної підстави для його продажу не тільки переробнику, а й безпосередньому споживачу.

Розроблення і запровадження НАССР само по собі звільняє виробника від необхідності сертифікації продукції і не перешкоджає прямим продажам без посередників за умови дотримання вимог ветеринарного благополуччя тварин та щоденного аналізу якості молока.

Крім того, практичне дотримання НАССР створює передумови для перероблення молока у високомаржинальні молочні продукти – сир, йогурт, сметану, масло тощо. 

При цьому переробник завжди диктуватиме виробнику вартість закупівлі молока з огляду на обмеження виробника (логістика, обсяг виробництва, недостатність робочих рук тощо).

Водночас вихід виробника з якісним молоком безпосередньо на кінцевого споживача дозволяє пропонувати споживачу власні цінові очікування, оскільки споживач вже звик до цінової кон’юнктури, яку створив переробник на продуктовій полиці супермаркету.

На мою думку, питання якості молока не є надскладним для практичної реалізації. Наші люди мають достатньо культурних традицій для дотримання чистоти на фермі та виробництва якісного молока, а додатковий бонус за молоко стимулюватиме їх дотримуватися гігієнічного мінімуму.

Отже, від сімейної ферми потрібно лише одне – систематична висока якість молока через бездоганне (стале) дотримання розумних гігієнічних вимог на виробництві. За таких умов сімейна ферма не потребуватиме державної допомоги, не залежатиме від тиску переробника і перетвориться на стійкий бізнеспроєкт.