Точка зору

Системний аналіз результатів і впровадження інновацій — запорука ефективного агровиробництва

Микола Волкогон
провідний агроном-консультант Міжнародної фінансової корпорації IFC

Відомий вислів А. Ейнштейна щодо неможливості усунути проблему на тому рівні, на якому вона виникла, спонукає до роздумів про неминучість змін. І якщо лідери галузі вже успішно впроваджують інновації, частина аграріїв досі загадуються над запитанням «З чого розпочати?» 

На мою думку, починати варто із себе та людей поруч. Адже зміна технологій передбачає не лише інвестиції в техніку, а й зміну образу мислення незалежно від того, чи є агропідприємство прихильником традиційних практик чи впроваджує нові підходи. 

Усунути конкретні проблеми можливо тільки після аналізу результатів, помилок і пошуку рішень, ефективних у сучасних умовах. Саме про це йшлося на практичній конференції «День агронома: Отримати гарантований урожай», а запропоновані спікерами рішення можна розділити на дві категорії: ті, що спрямовані на швидке зменшення витрат, і рішення, сфокусовані на довгу перспективу. Перші — це контроль витрат пального, автопілоти, точний, а по можливості і диференційований висів, зацифрування земельного банку тощо. Адже залежно від рельєфу і контурів полів впровадження цих рішень дозволяє зменшити витрати мінімум на 5%, а в окремих випадках навіть окупити інвестиції за рік. Складніші питання, що стосуються проблем із ґрунтом, зміни технологій чи їх адаптацію під умови підприємства, балансування сівозміни та відновлення запасів ґрунтової вологи — вимагають комплексних і системних рішень. 

Про відновлення структури ґрунту, оптимізацію процесів гумусоутворення та зменшення деградації ґрунтів говорять сьогодні як аграрії, так і виробники техніки, фокусуючись не стільки на виборі практики обробітку ґрунту, як на коректному визначенні наявних на ґрунті проблем і причин їх походження. Важливо пам’ятати, що у пошуку інноваційних рішень варто інвестувати тільки в технології та техніку, що розв’язують проблеми та пройшли випробування в умовах конкретного агропідприємства. Наприклад, боротьба з ущільненням ґрунту починається насамперед з його здоров’я: контролю рН, дотримання сівозмін і балансу гумусу, заборони проведення технологічних операцій по фізично нестиглому ґрунту, мінімізації тиску техніки на ґрунт. Обробляти ґрунт тільки тоді, коли він потребує нашого втручання, і тільки тими агрегатами, що сприятимуть усуненню проблеми. І розуміти, що сам по собі обробіток ґрунту не розв’язує проблему втрати структурності ґрунту, а за непродуманого використання, навпаки — поглиблює. Системна робота з ґрунтом, сприяння проходженню біологічних процесів, активне керування пожнивними рештками і їх неглибоке (до 15–20 см) загортання в ґрунт, дробне підживлення впродовж сезону й інтродукція агрономічно-корисної мікрофлори (з інокулянтами, деструкторами стерні, біофунгіцидами тощо) є тими заходами, що дозволять мінімізувати кліматичні ризики. Сезон 2020 року показав, що фокус на надранніх термінах сівби в «пошуку весняної вологи» призвів до проблем із живленням соняшнику, слабкого розвитку кореневої системи, збільшення токсичної дії гербіцидів, зменшення морозостійкості посівів і, як результат — недоотримання врожайності. Так, за сприятливих обставин ранні посіви ярих культур мають високий потенціал урожайності, проте у формуванні структури посівів експерти не радять віддавати подібними практиками більше як 30% площ. Вибір оптимальних дат і норм висіву, що відповідатимуть ґрунтово-кліматичним умовам вирощування, є тими кроками, на які варто зважити вже цієї весни. А розуміючи рівень ґрунтової вологи, використавши «перевірений» термоваговий метод, чи більш інноваційні підходи з використанням сенсорів, можна більш виважено прийняти рішення щодо вибору культур, норм підживлення та часу виконання технологічних операцій. 

Окремою складовою реалізації потенціалу врожайності є селекція, що в умовах сьогодення сприяє ефективнішому контролю хвороб, шкідників і бур’янів, а також зменшенню негативної дії погодних умов. Також уваги заслуговує й питання ЗЗР: підбору композицій діючих речовин відповідно до наявних проблем і застосування спеціалізованих продуктів ПАР, що дозволяє збільшити ефективність пестицидів до 30%. 

Інновації гарантують отримання високих урожаїв, проте тільки за умови їх системного впровадження, коли напрям інновацій визначається полями, перевіряється й тестується, а працівники розділяють інноваційні цінності лідерів.